Virksomheders skattesnyd dræner ulande for billioner

Beregninger foretaget af den anerkendte amerikanske tænketank Global Financial Integrity (GFI) anslår ifølge Politiken onsdag, at mellem 3.100 og 4.150 milliarder kroner hvert år kanaliseres ud af ulande som følge af multinationale virksomheders skattesnyd.

I lande som Nigeria, der netop har fået ny præsident i skikkelse af Goodluck Jonathan, har skattemyndighederne ikke en chance mod de udspekulerede multinationale selskabers skattesnyd. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIUS UTOMI EKPEI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er omkring fem gange så meget, som de 720 milliarder kroner, ulandene i alt får i årlig ulandsbistand.

»Det paradoksale er, at det her er ulandenes egne værdier - det er ikke penge, som de kunstigt får tilført udefra ligesom ulandsbistand. Hvis de ikke fik frastjålet disse værdier, kunne de finansiere deres egen udvikling«, siger næstformand i Concord Danmark Lars Koch til Politiken. Concord Danmark er paraplyorganisation for flere udviklingsorganisationer og sætter sammen med organisationen Danwatch spot på problemet i en ny rapport.

Mens de danske skattemyndigheder har oprustet kraftigt i kampen mod koncerners skattesnyd og stadig oftere uddeler skattesmæk til selskaberne, står ulandene ofte magtesløse over for problemet.

»Skattemyndighederne i ulandene har ofte yderst begrænsede midler. Og de står over for multinationale virksomheder, der bruger enorme beløb på revisorer, som hjælper dem med at udføre de kreative skattekrumspring. Ofte har de allieret sig med verdens allerstørste revisionshuse. Det er en ulige kamp«, siger Sarah Dieckmann, researcher i Danwatch, til Politiken.

Skattesvindlen er nu så stort et problem, at det tegner sig for to tredjedele af det samlede beløb, der forsvinder illegalt fra ulandene. Dermed fylder det langt mere end fænomener som korruption og organiseret kriminalitet tilsammen, skriver Politiken.