Virksomheder svigtes af deres egne it-systemer

De fleste direktører herhjemme har styr på forretningen udadtil, men de har bestemt ikke styr på forretningen indadtil.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN WOITAS

Det koster dem misvisende regnskaber, frustrerede ansatte, slør i strategien og et evigt detektivarbejde.

Sådan lyder det nu fra to eksperter ud i virksomhedernes komplicerede værdikæder, professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet og partner Einar Scholte fra Newcore, som til efteråret udgiver bogen »Den stærke værdikæde - sådan skaber du konkurrencekraft«.

Ifølge Finans konkluderer bogen bl.a., at medarbejdere lige fra fabriksgulvet til direktionsgangen mangler en dybere forståelse for den digitale tids omfattende datamængder, som virksomhedernes planlægningssystemer og strategier hviler på. Eksempelvis indtaster medarbejderne forkerte listepriser, varenumre og kundeadresser, ligesom de ofte efterlader tomme felter. Konsekvensen er til at tage og føle på, fordi virksomhederne dermed mister overblikket og må bruge kostbar tid på at finde fejlene, alt imens de frustrerede medarbejdere laver hjemmestrikkede systemer i afmagt.

»Medarbejdernes manglende skoling i data skaber ineffektive arbejdsgange og går ud over bundlinjen,« siger Jan Stentoft til Finans. Han er tidligere nået frem til, at fire af fem virksomheder har svært ved at styre deres såkaldte stamdata; de data, som ikke uden videre ændrer sig fra sæson til sæson og derfor burde sidde i computerskabet.

Harboes Bryggeri er en af de virksomheder, hvor ledelsen var frustreret over manglende styr på data. Bryggeriet bad it-selskabet EG om at lave et sundhedstjek af systemerne.

»Der var plads til forbedringer. Lad mig bare sige det sådan,« forklarer økonomidirektør i Harboes Bryggeri Søren Jensen til Finans.