Virksomheder støtter EU-patent domstol

Opbakningen til en europæisk patentdomstol er overvældende i dansk erhvervsliv. Domstolen forventes at kunne gøre en reel forskel for innovative virksomheder.

En enkelt patentansøgning skal dække alle relevante europæiske markeder, mener Ulrik Skovgaard Rasmussen, der er direktør i Growers Cup. Kort fortalt producerer virksomheden specialdesignede engangsstempelkander i poseform. Det kogende vand hældes direkte i posen med friskmalet kaffe, der bliver markedsført som et mobilt alternativ til den traditionelle stempelkande. Fold sammen
Læs mere

Hos den lille fynske kaffebryggerproducent Growers Cup har man store ambitioner om at indtage både Europa og resten af verden.

Hvis alt går vel, skal virksomhedens nye specialdesignede engangsstempelkande i løbet af en årrække udbredes på de europæiske nærmarkeder.

Alligevel har Growers Cup valgt kun at tage patent på deres nye kaffebrygger-koncept i ni europæiske lande.

Det er nemlig både dyrt og bøvlet at udtage patentet i hvert enkelt land, og som hos så mange andre små virksomheder har Growers Cups budget ikke rakt til besværlige patentansøgninger i hele Europa.

Det betyder, at virksomheder i stribevis af europæiske lande, hvor Growers Cup i dag ikke har patenter, vil kunne kopiere produkterne uden at blive dømt ved en patentdomstol.

Når Growers Cup skal tage patent på fremtidige produktinnovationer, håber administrerende direktør Ulrik Skovgaard Rasmussen dog på nye tider.

En enkelt patentansøgning skal dække alle relevante europæiske markeder, lyder ønsket fra direktøren, der er flammende tilhænger af et såkaldt europæisk enhedspatent.

»Et fælles europæisk patent vil både gøre det billigere for os og beskytte vores opfindelser bedre end i dag. Det vil være fuldstændig tåbeligt ikke at bakke op om konceptet fra dansk side, og der er absolut ingen rationel grund til, at vi skal blive ved med at søge om patenterne særskilt i Danmark,« siger han.

Growers Cup har i alt indsendt otte patentansøgninger på forskellige dele af virksomhedens kaffebryggerteknik, der hver især enten er blevet eller skal udtages på en række store europæiske markeder.

Kort fortalt producerer virksomheden specialdesignede engangsstempelkander i poseform. Det kogende vand hældes direkte i posen med friskmalet kaffe, der bliver markedsført som et mobilt alternativ til den traditionelle stempelkande.

Ulrik Skovgaard Rasmussen ser med en vis nervøsitet frem til den danske debat op til folkeafstemningen til maj om en europæisk patentdomstol. Det samme gør de fleste danske virksomheder med patenter i Europa samt alle de store erhvervsorganisationer.

I øjeblikket viser meningsmålingerne et sikkert flertal til ja-siden, men hvis den relativt nørdede debat om patentdomstolen kommer til at udvikle sig til en generel debat om mere magt til EU, kan flertallet hurtigt smuldre, lyder frygten fra en stor del af dansk erhvervsliv.Idéen med den nye patentdomstol er, at man kan gå ét sted hen for at få patenteret nye innovative produkter og løsninger i det meste af Europa, ligesom retstvister om patenter i Europa kan afgøres ét sted.

En klar fordel for dansk erhvervsliv

Blandt de danske erhvervsorganisationer og de mange danske virksomheder, der er afhængige af patenter i udlandet, er det svært at finde kritikere af et europæisk enhedspatent.

Her er der tale om langt mere end et ligegyldigt procedurespørgsmål. Det handler om beskyttelse af ideer, design og nye løsninger i erhvervslivet.

»De fleste er bevidste om, at vi i Danmark skal leve af vores know how, innovation og kreativitet. Der er ingen tvivl om, at vi og andre mindre virksomheder samt unge iværksættere med gode ideer vil stå meget stærkere, hvis vi lettere og billigere kan beskytte vores opfindelser,« siger Ulrik Skovgaard Rasmussen.

I høreapparatvirksomheden GN Resound fortæller direktør med ansvar for patenter og varemærker, Nikolai Bisgaard, at man ligesom Growers Cup helt undlader at tage patent på produkterne i en række mindre europæiske lande for at undgå besværet og omkostningerne.

Nikolai Bisgaard ser nu frem til et fælles system, der både er billigere og ikke mindst bedre dækkende end det nuværende nationale system.

»Lad mig slå fast, at det uden tvivl vil være en fordel for dansk erhvervsliv, at Danmark tilslutter sig domstolen.«

GN Resound har i dag flere hundrede patenter eller patentansøgninger, der hver især er søgt i mange lande. De dækker over mange forskellige produkter, eksempelvis har virksomheden over ti patenter på trådløse forbindelser til høreapparater.

Teknikken sikrer, at høreapparater kan fungere som højtalere til mobiltelefonen, så lyden går trådløst fra telefonen til høreapparatet. Høreapparatet kan dermed også spille musik og andet fra mobilen via en trådløs forbindelse.

Patentbureaukratiet skal nedbringes

I Esbjerg-virksomheden Ocean Team kalder administrerende direktør Jens Peter Thomsen det nuværende system med nationale udstedelser af patenter for »et unødvendigt fordyrende led«.

Virksomheden har patenteret et system, hvor man kan rense statisk hydrauliske systemer for urenheder, mens de fortsat er i produktion.

»Vi er en specialiseret servicevirksomhed, og vi bruger rigtig meget tid på udvikling af systemer og metoder. Som videnstung virksomhed skal vi have beskyttet vores ideer. Men det er både dyrt og tidskrævende at skulle ansøge alle patenter i mange forskellige europæiske lande,« siger Jens Peter Thomsen.Men kan det ikke være en fordel at stå udenfor og lade alle de andre lande skabe et europæisk enhedspatent, som vi også kan benytte?

»Nu vil man nedbringe patentbureaukratiet i EU, og det skal vi som en selvfølge støtte. Samtidig er der ingen grund til, at vi fremover skal søge et ekstra patent på det danske hjemmemarked.«

Berlingske Business har også talt med en række af de store danske erhvervsorganisationer, der alle støtter en europæisk patentdomstol med dansk deltagelse.