Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark har gennem 50 år støttet internationale udviklingsprojekter gennem Danida, der er et aktivitetsområde under Udenrigsministeriet. Formålet er at bekæmpe fattigdom med menneskerettigheder og økonomisk vækst, men samtidig er der en lang tradition for at inddrage dansk erhvervsliv i forberedelsen og gennemførelsen af den danske udviklingsbistand.
Danida sender årligt et sted mellem 300 og 400 projekter i udbud. Disse projekter kan være inden for alt fra medier og demokratisering til vandforsyning og landbrug. Udviklingen går dog væk fra de infrastrukturelle projekter og i retning af mere rådgivning.
»Hvis vi går ti år tilbage, var Danmark eksempelvis med til at bygge mange veje. I dag er det i højere grad tekniske løsninger, hvor der er brug for særlig rådgivning og ekspertise. Vi er derfor gået mere og mere væk fra byggeprojekterne og mere ind i at hjælpe modtagerlandene med teknisk rådgivning og kapacitetsopbygning, så de kan klare sig selv,« siger Einar Hebogård Jensen, chef for Udenrigsministeriets humanitære kontor.
Støtte til små og store projekter
Regeringen øgede i 2013 den danske udviklingsbistand til 16 milliarder kroner. En del af pengene går til multinationale organisationer som FN, mens andre går til programmer, som regeringen selv implementerer.
Derudover står Danida for en række projekter, og det er her, de private virksomheder kommer ind i billedet.
I 2013 udbød Danida 329 kontrakter til en samlet værdi af lige under 250 millioner kroner. De største projekter på over 900.000 kroner skal udbydes bredt i EU, mens reglerne for de mindre kontrakter er anderledes. Afhængigt af projektets størrelse kan Udenrigsministeriet selv vælge, hvilken virksomhed der skal have opgaven. De kan på forhånd vælge en mindre gruppe virksomheder eller sende projektet i udbud i Danmark.
Ud over kontrakterne har Danida forskellige programmer, hvor virksomheder kan få støtte til at etablere kommercielle partnerskaber med lokale virksomheder og organisationer.
Stort marked for udviklingsprojekter
Danida er ikke den eneste, der giver støtte til udviklingsprojekter. Andre lande har lignende ordninger for udviklingsbistanden, ligesom en række multinationale organisationer og investeringsbanker finansierer projekter.
Samtidig arbejder disse donororganisationer i stigende grad sammen om projekter, eksempelvis ved at gå sammen i fonde. Det gør markedet spændende for større aktører, men øger også den internationale konkurrence.
Halvdelen af Danida-kontrakterne gik sidste år til danske virksomheder, men konkurrencen på området bliver stadigt hårdere, og udenlandske virksomheder byder i stigende grad ind.