Virksomheder skaffer kapital med obligationer

Både danske og udenlandske investorer er stærkt interesserede i danske erhvervsobligationer.

Ambu, der producerer hospitalsudstyr, har for nylig udstedt erhvervsobligationer. Planen var, at der skulle udstedes for 500 millioner kroner. Men på grund af stor efterspørgsel blev det udvidet til 700 millioner kroner, fortæller virksomhedens direktør Lars Marcher, der får talrige opkald fra andre danske virksomheders direktører efter den succesfulde obligationsudstedelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder er ved at få øjnene op for erhvervsobligationer som alternativ finansieringskilde til banklån. Og lige så vigtigt; investorerne er klar med pengene. Markedet vil for alvor blomstre i 2013, spår Danske Bank.

»Vi tror faktisk, at der kommer noget mere gang i markedet i år, end vi har set de seneste år. Vi har meget dialog med forskellige kunder på nuværende tidspunkt. Både de traditionelle meget store virksomheder, men også ned til lidt mindre virksomheder,« siger Lars Mørch, bankdirektør og chef for Danske Banks Business Banking.

Netop Danske Bank står bag den første udstedelse af erhvervsobligationer i danske kroner fra en mellemstor virksomhed. Det er Ambu, der er globalt førende inden for bestemte former for hospitalsudstyr, som oprindeligt planlagde en udstedelse på 500 millioner kroner.

Interessen fra investorerne var imidlertid så voldsom, at udstedelsen blev forhøjet til 700 millioner kroner. Og det endda på ganske fordelagtige vilkår for Ambu. Obligationerne har således en løbetid på fem år med en fast rente på blot 3,35 procent. Selv om udstedelsen betyder, at Ambu indfrier sit eksisterende banklån i Danske Bank, er banken stor fortaler for finansieringsmetoden.

»Vi har arbejdet med det her gennem det regeringsudvalg, der har været nedsat, og der har vores tilgang ikke været at prøve at bremse det, men at prøve at arbejde med det. Vi har kigget på, hvad der skal til, for at man kan få et sundt marked i danske kroner. Det er et tog, der kører. Og det ville være synd, hvis Danmark var den eneste perron, det ikke stopper ved,« siger Lars Mørch.

Staten skal hjælpe til

Erhvervsorganisationerne har længe ønsket sig denne finansieringsform for små og mellemstore virksomheder. Men det er ikke alle, der som Ambu har størrelsen og styrken til, at der kan sælges obligationer på så gode vilkår. Derfor efterlyser Dansk Erhverv mere statsstøtte til at få sat gang i et marked for erhvervsobligationer til de mindre virksomheder, der så kan lave fælles udstedelser:

»Det ville være naturligt, hvis politikerne støttede op om den midlertidige statsgaranti, så vi kan få løbet et marked for erhvervsobligationer til SMVer i gang. Hvis man lader denne gruppe af virksomheder sejle deres egen sø, ser det ikke godt ud for vækstudsigterne,« lyder det fra analysechef Geert Laier Christensen fra Dansk Erhverv.

Regeringsudvalget påpegede i sin rapport, hvordan udviklingen af et dansk marked for erhvervsobligationer kan betyde, at flere danske virksomheder vil benytte sig af erhvervsobligationer som finansieringskilde frem for at tage lån i et pengeinstitut, og hvordan det vil have flere væsentlige fordele for alle.

»Dermed vil institutterne få slanket deres balancer. Det kan modvirke effekten af højere kapitalkrav med videre og medvirke til, at pengeinstitutterne får større kapacitet til udlån til blandt andet små og mellemstore virksomheder,« skriver udvalget.

Ifølge Lars Mørch er de nedre krav for en virksomhed, der overvejer udstedelse af virksomhedsobligationer, en årlig omsætning på 1,5-2 milliarder kroner og en udstedelse på 400-500 millioner kroner, for at det kan betale sig.