Virksomheder overser potentialet i robotter

Tre ud af fire danske virksomheder anvender ikke robotter. Det er en skam, for der er meget at hente for de små og mellemstore virksomheder, viser en ny analyse.

Teknologisk Institut har i sommeren 2015 interviewet omkring 800 direktører for små og mellemstore danske fremstillingsvirksomheder med mellem fem og 250 ansatte om deres brug af industrirobotter. Interviewene viser, at mange af de danske virksomhedsledere holder igen med at indføre robotterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Skal de danske virksomheder i fremtiden kunne konkurrere med lønbillige udenlandske virksomheder, er det afgørende, at de udnytter robotteknologien til at styrke produktivitet og konkurrenceevne.

Dog er mange virksomheder tilbageholdende over for omstillingen.

Teknologisk Institut har i sommeren 2015 interviewet omkring 800 direktører for små og mellemstore danske fremstillingsvirksomheder med mellem fem og 250 ansatte om deres brug af industrirobotter. Interviewene viser, at mange af de danske virksomhedsledere holder igen med at indføre robotterne.

Der er forskelle virksomhederne imellem. Blandt de eksporterende virksomheder er det 25 procent, der i »høj eller nogen grad« anvender robotter, mens det kun er tre procent blandt de ikke-eksporterende virksomheder. En fremtrædende forklaring blandt virksomhedslederne er, at robotterne ikke kan bruges i deres specifikke fremstillingsprocesser. Det kan i mange tilfælde være sandt nok, men spørger man centerleder for robotteknologi ved Teknologisk Institut Kurt Nielsen, kan det i mange tilfælde også skyldes, at virksomhederne ikke kender til den nyeste teknologi.

Udviklingen går hurtigt

»De har uden tvivl ret i deres opfattelse, men det kan sagtens være, at de har undersøgt mulighederne for to år siden og fundet ud af, at muligheden ikke var der. Det går bare så stærkt, at det sagtens kan være, at løsningen er der i dag,« siger Kurt Nielsen.

Ifølge undersøgelsen fra Teknologisk Institut mener mange, at deres produktion er for lille til at indføre robotter. Derimod begrunder få tilbageholdenheden med, at det er for dyrt. Gevinsten ved at anvende robotter ligger især i lønbesparelser og kvalitetskontrol, lyder det fra eksperterne på Teknologisk Institut. Den største drivkraft for at investere i robotter er muligheden for at kunne fremstille hurtigere, billigere og mere effektivt. Men robotterne kan også bruges til at forbedre produktionen. Stikprøvekontroller kan eksempelvis automatiseres og indføres på samtlige emner og øge kvaliteten.

Ingeniørforeningen Danmarks (IDA) industripanel foretog sidste år en vurdering af gevinsten ved at indføre robotter i fremstillingsprocesser.

De konkluderede, at med en tilbagebetalingstid på to år vil virksomhederne i gennemsnit kunne øge produk­tiviteten med 18 procent ved at automatisere produktionen. Det undrer derfor formanden for Inge­niørforeningens Vækst- og Erhvervsudvalg Cornelius Olesen, at så få benytter sig af teknologien.

»Det undrer os, at der ikke er flere, der investerer, når potentialet er så stort, og løsningerne ligger lige til højrebenet. Ofte handler det om, at det tager tid at sætte sig ind i, hvad den nye teknologi kan,« siger Cornelius Olesen.

Analysen fra Teknologisk Institut peger især på potentialet ved at indføre robotter i medicinal- og fødevareindustrien. Men også blandt de små og mellemstore virksomheder uden for storbyerne er potentialet stort.

Vi må ikke hvile på laurbærrene

Selv om robotternes potentiale langtfra er udnyttet til fulde. er Danmark et af de lande, der fører an i robotteknologi på den internationale scene. Robotteknologi har traditionelt været drevet af bilproduktion, da robotterne skulle bruges til at samle biler, men Danmark er blevet mester i at sammensætte robotdele på nyskabende måder. Det mener i hvert fald IDAs industripanel.

Det skaber nye produkter, og det har gjort os til et af de dygtigste lande i verden til både at udvikle og bruge robotter i industriproduktion. Danmark har således den sjette­højeste »robottæthed« i verden med 166 robotter per 10.000 ansatte i industrien.

»Vi er rigtig godt med, men det skal ikke være en sovepude,« siger Kurt Nielsen og fortsætter:

»Det er langt under halvdelen af det, der kan automatiseres, der i dag er automatiseret. I Kina buldrer de frem på robotområdet, så for at bevare konkurrencefordelen skal vi arbejde på at forblive i front.«

For at oplyse virksomhederne om mulighederne for at indføre robotter har Styrelsen for Forskning og Innovation søsat projektet Produktion i Danmark. Projektet har til formål at synliggøre, hvordan eksisterende state-of-the-art-teknologier kan være et springbræt for små og mellemstore produktionsvirksomheder.

Projektet løber frem til udgangen af 2015, og indtil videre har 260 danske virksomheder fået viden om eller hjælp til, hvordan de kan implementere robotteknologien.