Virksomheder ønsker stabile klimamål

Rockwool, DONG og Grundfos har alle store interesser i, at EU vedtager ambitiøse klimamål, når stats- og regeringslederne mødes senere på ugen. Fremtidig stabilitet er dog det vigtigste, og Grundfos sætter sin lid til Helle Thorning-Schmidt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Helle Thorning Schmidt træder ind i forhandlingslokalet i Bruxelles på torsdag, følger det meste af Energidanmark hende tæt. Statsministeren skal nemlig forsøge at forhandle en aftale på plads om en række nye klima-, og energimål for unionen.

Og der er store forventninger til resultatet fra en række af Danmarks allerstørste virksomheder. DONG Energy, Grundfos og Rockwool håber alle på en ambitiøs aftale. Og Mads Nipper, koncernechef i Grundfos, sætter sin lid til regeringen.

»Potentialet for at få mere ud af energien er langt fra udtømt i Europa og danske virksomheder står stærkt. Vi forventer derfor også, at den danske regering viser lederskab og går forrest i kampen for energieffektiviteten – til gavn for såvel klimaet som danske virksomheder og danske job,« siger han til Berlingske.

Stabilitet er vigtigst

Danmark er i forvejen et af de lande, der stiller de højeste krav til EUs nye klima-, og energimål. Men som udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde til Berlingske tirsdag, så skal der kæmpes til målstregen for at få en ambitiøs aftale igennem.

Men om aftalen bliver mere eller mindre ambitiøst, så er det vigtigste for bestyrelsesformand i DONG Energy, Thomas Thune Andersen, at man får gennemsigtighed og stabilitet.

»Det er vigtigt, at der er transparens, og at man vil de grader, det er muligt, prøver at være konsekvent. Vi synes, det er fint, hvis man sætter overliggeren således, at man skal løbe hurtigere, men det kræver, at man kan kombinere det med at drive en lønsom forretning,« siger han, »Først og fremmest er det dog vigtigt, at der er konsekvens, for det allermest forvirrende er, når det hopper fra højre til venstre, og så den ene vej og så den anden vej.«

Frygter løs aftale

Og Thomas Thune Andersen bakkes op af Mads Nipper i Grundfos:

»Det er helt afgørende, at EUs ledere sender et signal til markedet om, at klimakursen ligger fast. Det handler først og fremmest om klare målsætninger frem mod 2030, og ikke mindst om et ambitiøst og bindende mål for energieffektivitet.«

De tre centrale mål, som EU skal tage stilling til, omhandler energieffektivisering, indfasning af grøn energi og reduktion af drivhusgasudledining.

For Rockwool er det ikke overraskende målet om energieffektivitet, som man lægger mest vægt på. EU-Kommissionens udkast til det punkt, lyder på et mål på 30 pct. Men det vil ifølge Rockwool ikke ændre noget på deres forretning.

Rockwool efterlyser ambitioner

»Vi ser helst, at det bliver mere ambitiøst. 30 pct. er ikke noget stærkt mål, og hvis man ender på det, vil det mere eller mindre være business as usual for os,« siger Susanne Dyrbøl, der er global public affairs manager i Rockwool, og hun frygter også, at målet på 30 pct. kun bliver vejledende og altså ikke bindende for medlemslandene:

»Som det politiske landskab ser ud nu, bliver vi ikke voldsomt overraskede, hvis det ender med et mål på 30 pct., som kun bliver vejledende. Men i og med at man allerede har et bindende mål på reducering af drivhusgasser og indfasning af vedvarende energi, synes vi, det vil være et forkert signal at sende, hvis man ikke får det på energieffektivitet også.«