Virksomheder går som varmt brød

Antallet af virksomheder, som får nye ejere, er på sit højeste siden finanskrisen. Det benhårde fokus på besparelser er skiftet ud med fokus på vækst gennem opkøb.

Antallet af virksomheder, som får nye ejere, er på sit højeste siden finanskrisen. Det benhårde fokus på besparelser er skiftet ud med fokus på vækst gennem opkøb. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommer som perler på en snor. Kapitalfonden EQTs milliardkøb af det danske teknologiselskabet Sitecore er nemlig ikke en enlig svale, men et udtryk for en markant tendens i tiden.

Siden finanskrisen satte en prop i handlen med selskaber, ser vi nu, at antallet af virksomheder, som skifter ejere, når nye højder.

Der findes ikke en enkelt forklaring på, at proppen er gået af flasken, men det skyldes en kombination af flere sammenhængende faktorer.

På den økonomiske side går det bedre. De lave renter gør prisen på penge billig. Det er med andre ord billigt at låne penge. Samtidig ser vi, at pengene søger mod aktiver, som giver et bedre afkast end obligationer, og det har påvirket aktiemarkedet positivt med stærkt stigende priser over de senere år. Med stigende priser på virksomheder, bliver det mere attraktivt for ejerne at sælge.

Det kommer ikke mindst kapitalfonde til gode, som har foretaget en række opkøb de senere år, som vel at mærke ikke er virksomhedshandler mellem kapitalfonde, men derimod køb af virksomheder fra stifterne. Det gælder Fitness World, Løgimose/Meyers, Tiger, Sitecore, BR-kæden og en lang række andre markante salg.

Strategiske opkøb

Den anden tendens er, at virksomhederne i årene efter krisen fokuserede målrettet på at nedbringe omkostningerne. Virksomhedernes drift skulle optimeres, og besparelser blev gennemført med hård hånd. Det betød, at væksten i virksomhederne kom under pres. De stod i bedste fald i stampe.

Berlingske Business Magasin bragte i slutningen af oktober 2015 en omfattende analyse af de 1.000 største selskaber i Danmark. Den viste, at omsætningen blandt de 1.000 største selskaber kun var steget med beskedne to procent i løbet af et år. Overskuddet var oven i købet faldet med to procent. Til gengæld var de 1.000 største selskaber ekstrem solide. Rent faktisk stod de stærkere end nogensinde i dette årtusinde.

Grundlæggende er der to måder at vokse på. Det kan ske organisk, det vil sige omsætningen stiger i kraft af øget salg i den bestående forretning. Alternativet er vækst gennem opkøb af nye selskaber.

»Det, vi ser er, at virksomheder har fået langt større fokus på strategiske valg. Vi har været gennem en lang periode med fokus på optimering af organisationen. Nu ser virksomheder på, om et aktiv passer strategisk i virksomhedens fremtidige udvikling, og hvis det gør, er de villige til at betale prisen for at få fat i det,« siger partner Jakob Fogt fra revisionshuset EY.

Han beskæftiger sig dagligt med køb og salg af virksomheder.

Tilsvarende forklaring kommer fra partner Johannes Vasehus, som er managing partner i Deloitte Corporate Finance:

»Det støt stigende antal virksomhedshandler er hovedsageligt strategisk begrundet, og ikke som tidligere, hvor der var nogle flere, som var begrundet i virksomhedernes finansielle situation.«

Ifølge en opgørelse fra Deloitte blev der i 2015 handlet 243 danske selskaber mod 221 i 2014. I 2009 i året efter finanskrisen lå antallet af virksomhedshandler på 115.

Megahandler

Umiddelbart ser udviklingen markant ud, men i international sammenhæng er udviklingen i Danmark snarere stabil positiv end eksplosiv.

For nylig offentliggjode Thomsom Reuters en analyse, der viste, at der i 2015 var annoncerede virksomhedshandler for 4,7 billiarder dollar. Det var en stigning på 42 procent i forhold til året før, og det oversteg de annoncerede handler for 4,4 billiarder dollar fra forrige rekordår i 2007, som var året inden finanskrisen brød ud.

Og mens en handel, der værdisætter Sitecore til 7,5 milliarder kroner, lyder højt i Danmark, er det for intet at regne med i forhold til de amerikanske megahandler. Inden for kort tid har bryggeriet AB Inbev budt 104 milliarder dollar for SABMiller, medicinalvirksomhederne Pfizer og Allergan har annonceret en fusion til en værdi af 160 milliarder dollar, mens kemigiganten DuPont, som købte Danisco, vil fusionere med Dow Chemical Company’s i en handel til 130 milliarder dollar.

Årets største danske handel er gennemført af transportvirksomheden DSV, der købte den amerikanske konkurrent UTI Worldwide for ni milliarder kroner.