Virksomheder fravælger ADSL-forbindelsen

Mere mobil – mindre modem. ADSL erstattes i stigende grad af faste og mobile forbindelser i de danske virksomheder.

Mobile netforbindelser vinder frem på bekostning af ADSL. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetforbindelse med ADSL er på retræte efter at have været den foretrukne forbindelse for næsten 70 procent af danske virksomheder i flere år. Alene fra 2008 til 2009 er andelen af virksomheder med ADSL-forbindelse faldet fra 67 til 61 procent. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Tilbagegangen skyldes, at virksomhederne i stedet vælger mobil forbindelse eller fast forbindelse såsom fiber.

Siden sidste år er andelen af virksomheder med mobil forbindelse steget otte procent og udgør nu en tredjedel af det samlede marked. Fibernet og andre faste forbindelser, der ikke inkluderer ADSL, er blevet syv procent mere udbredt - svarende til lige under en tredjedel.

Den helt klassiske, analoge forbindelse er uændret over det sidste år. Seks procent af danske virksomheders forbindelser, er analogt. Når den samlede sum overstiger 100 procent, skyldes det, at nogle virksomheder har flere adgangsveje til internettet.

Store virksomheder fører an
I foråret kunne IT og Telestyrelsen for første gang nogensinde berette, at væksten for faste bredbåndsforbindelser var aftagende. På trods af det seneste fald er ADSL dog forsat den mest udbredte adgangsform til internettet blandt virksomhederne. De ældre adgangsveje som ISDN og traditionelt modem har forsat en stabil udbredelse, især blandt mindre virksomheder.

Det er navnlig de største virksomheder med mindst 100 ansatte, der bruger anden fast internetforbindelse. Stigningen fra 2008 til 2009 er dog jævnt fordelt på alle størrelsesgrupper, således at afstanden mellem store og små virksomheder mindskes relativt. De større virksomheder bruger også mobil internetforbindelse hyppigere end de mindre.

Mobile internetforbindelser udbydes i stigende omfang som bredbånd, men da kapaciteten typisk er mindre end ADSL, er de mobile forbindelser stadig mest et supplement til de øvrige forbindelser. Det kan være til brug for medarbejdere som ofte er væk fra den stationære arbejdsplads, eksempelvis på grund af møder, eller til ’markarbejdere’ uden for virksomhedens bygninger, skriver Danmarks Statistik.