Virksomheder flytter investeringer ud af landet

Danske virksomheder er begyndt at investere stort i udlandet, mens de holder sig i ro herhjemme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk erhvervslivs investeringer strømmer til udlandet med en sjældent set stor fart, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Herhjemme forsætter investeringerne i nye maskiner, stalde og bygninger derimod med at ligge på et uhyre beskedent niveau.

Samlet er bestanden af danske direkte investeringer i udlandet siden 2007 steget med hele 506 milliarder kroner til 1.304 milliarder kroner. Det svarer til en vækst på omkring 84 milliarder kroner om året.

Omvendt er de udenlandske investeringer i Danmark aftaget og udgør nu kun omkring 27 milliarder kroner om året – samlet set omkring 780 milliarder kroner i perioden.

I årene frem til 2008 var der ellers en nogenlunde ens udvikling i ind- og udgående investeringer i Danmark.

Danmark går glip af milliarder

Det viser en analyse, som Nykredit har udarbejdet på baggrund af nye tal fra Danmarks Nationalbank. Interesseorganisationen Dansk Industri (DI) har også netop udsendt en analyse med samme budskab, der hedder »Danmark går glip af udenlandske investeringer for milliarder«, som er udarbejdet af økonomisk konsulent Mathias Secher.

Om udviklingen samlet set truer dansk velstand, eller om det er en god tendens, som vi kan komme til at tjene stort på, vil for alvor først vise sig på sigt, vurderer Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

»Men det er absolut ikke kun en dårlig ting, at danske virksomheder outsourcer produktion og investerer mere i andre lande. Det gør virksomhederne stærkere, og de får også et afkast af deres investeringer, som kommer hjem til Danmark igen. Samtidig kan investeringer i andre lande medvirke til, at virksomhederne får bedre adgang til disse markeder,« siger han.

Er det derimod en mere kronisk tilstand, hvor Danmark i stigende omfang bliver fravalgt, og er ved at udvikle sig til et økonomisk museum, er udviklingen selvsagt mere faretruende. Så kan det komme til at koste store tab af job og eksport. Men om udviklingen er »syg« eller »sund«, er noget, som der er stor uenighed om, og som vi først med sikkerhed kan sige om mange år, når udviklingen har stået på i længere tid.

Mathias Secher peger dog på, at mange andre af de lande, vi normalt sammenligner os med, har fået langt flere udenlandske investeringer end os. Det tyder på, at især Danmark fravælges på grund af høje omkostninger.

Herhjemme er erhvervslivets investeringer som andel af den samlede produktion de senere år faldet til det laveste niveau siden begyndelsen af 1980erne. Samtidig er virksomhedernes såkaldte nettoinvesteringer nu nede på noget nær det laveste niveau, siden midten af 1960erne og befinder sig omkring nul. Det betyder, at maskiner og andet produktionsudstyr kun lige med nød og næppe bliver holdt ved lige i takt med den almindelige nedslidning og afskrivning.

Problematisk at hægte sig på opsving

Den lave aktivitet på dette område har så til gengæld løftet virksomhedernes finansielle opsparing op i et historisk højt niveau på 159 milliarder kroner, hvilket svarer til 8,7 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Det har fået mange til at konkludere, at virksomhederne har kraftfulde muskler til at sparke et nyt økonomisk opsving i gang ved at øge udgifterne til særligt nye investeringer.

»Men virksomhedernes finansielle aktiver er ikke nødvendigvis penge, der er til rådighed på en bankkonto. Pengene kan lige såvel være benyttet til at nedbringe gæld, købe aktier – eller nok mest interessant – til at øge investeringerne i udlandet,« siger Tore Stramer.

Han tilføjer, at det store indenlandske vækstpotentiale, som virksomhederne på papiret gemmer på, i høj grad afhænger af, om virksomhederne vælger at foretage nye investeringer i udlandet frem for herhjemme.

Det betyder også, at der måske slet ikke er et kæmpe vækstbidrag hos virksomhederne, som bare ligger og venter på at blive udløst, eftersom pengene langt hen ad vejen allerede er brugt til nye investeringer i udlandet.

»Det betyder desværre også, at dansk økonomi kan få problemer med at hægte sig på et kommende internationalt opsving i de kommende år,« lyder det fra Tore Stramer.