Vink om Facebook-dom ventes først op til jul

EU-Domstolen vil i december antyde, om der er massive problemer på vej for, at Facebook og andre kan overføre personlige data fra Europa til USA.

EU-Domstolen tog tirsdag fat på sagen mod Facebook og reelt mod den dataudvekslingsaftale, som EU har indgået med USA, der ikke anses for at være et datasikkert land. Arkivfoto: John Thys, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Først op til jul vil det stå klart, i hvilken retning den principielle sag mod Facebook for overførsel af persondata fra Europa til USA falder ud. Afgørelsen kan få enorm betydning for både amerikanske og europæiske virksomheder.

EU-Domstolen, som er EUs øverste, juridiske myndighed, vil 12. december modtage en indstilling til afgørelse fra EUs generaladvokat, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det stod klart efter den første dags retsforhandlinger ved domstolen tirsdag, hvor den østrigske advokat og aktivist Max Schrems udfordrer hele den databeskyttelsesaftale, som EU og USA under stort pres indgik i februar 2018, og som blandt andre Facebook bruger for at kunne flytte personlige data fra europæiske brugere og lagre dem på servere i USA.

Generaladvokatens indstilling er ikke bindende for domstolen, men i praksis bliver den ofte fulgt, når domstolen afsiger dom.

Kan skabe massive problemer

Max Schrems, som tidligere har vundet en række sager mod Facebook, har anlagt den nye sag i Irland, fordi Facebooks europæiske hovedkontor ligger her. Den irske højesteret har imidlertid henvist sagen til EU-Domstolen, som i oktober 2015 erklærede den hidtidige dataaftale mellem EU og USA for ulovlig. USA regnes ikke for et datasikkert land, bl.a. efter Edward Snowdens afsløringer af, hvordan efterretningstjenesterne har snablen indenfor hos alle teknologigiganterne.

Med databeskyttelsesaftalen kan virksomheder, der ønsker at overføre data fra Europa til servere i USA, skrive under på, at de vil overholde EUs langt skrappere dataregler.

Den nye aftale fra 2018 blev allerede ved offentliggørelsen kritiseret af de europæiske datatilsyn, og Max Schrems mener fortsat ikke, at hans personlige data skal føres ud af Europa, uden at han udtrykkeligt har givet lov til det.

EU-Domstolen skal derfor se på de juridiske standardklausulkontrakter, som Facebook og flere hundredtusinde virksomheder i både USA og Europa anvender som grundlag for at overføre data. Hvis domstolen underkender dem, vil det skabe massive problemer for Facebook og alle andre virksomheder. Alternativet til standardkontrakterne bliver nemlig, at hver eneste bruger på et oplyst grundlag skal godkende, at personlige data må lagres på computerservere, der fysisk står i USA. I praksis vil det være nærmest uoverskueligt at håndtere.