Vindmøller på havet for 235 mia. kr

Danske virksomheder som Siemens, Vestas, Per Aarsleff og MT Højgaard står stærkt, når elselskaber de næste fire år køber havmøller for ca. 235 mia. kr. over hele verden, viser ny rapport.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der er et kæmpemarked for havmøller. Udbygningen af vindparker til havs vil boome i de kommende år. Med dagens priser på offshore kraftværker vil den globale udbygning frem til udgangen af 2014 have en markedsværdi på omkring 235 milliarder kr.

Det fremgår det af en ny opsigtsvækkende rapport fra konsulentfirmaet BTM Consult. En del af potentialet på 235 milliarder kr. er allerede i vindmøllefirmaernes ordrebøger.



Ifølge Business.dk's oplysninger har Siemens Wind Power, der er hjemmehørende i Danmark, over 70 procent af af de afgivne ordrer på havmøller fra kunder de næste fire år.

Først og fremmest er det store elselskaber i Nordeuropa, Canada og USA, er har bestilt grønne kraftværker. Resten af de afgivne ordrer har Vestas, de tre tyske vindmølleproducenter RePower, Bard og Arreva samt kinesiske og sydkoreanske firmaer.

Direktørene Per Krogsgaard og Birger T. Madsen fra BTM Consult, som står bag rapporten understreger, at danske virksomheder har en meget stærk position på det meget store marked for havmøller, der tegner sig.

"Der ligger et enormt potentiale for industrien på produktion af havmøller. Det er dobbelt så dyrt at installerede havmøller til havs end på land. Men for elselskaberne er investeringer i vindmøller på havet en nem adgang til at få mere kapacitet frem for at stille møller på land. Her er ofte kontroverser med naboer. F.eks. har der jo været kontroverser med naboerne til teststationen i Thy," siger forfatterne.

På betonfundamenter til havmøller er danske Per Aarsleff og MT Højgaard blandt blandt de førende leverandører. Og på stålfundamenter er Bladt Industries, Hendrics Industries og Per Aarsleff storleverandører.

Det er i øvrigt MT Højgaard og A2SEA, ejet af DONG og Siemens, som har opstillet flest havvindmølleparker i verden. A2SEA har fire specialskibe til opstilling af havmøller.

I dag er der installeret havmølleparker med en kapacitet på 3.160 megawatt(MW). I 2014 vil der være opstillet 18.700 MW. Langt hovedparten af den nye kapacitet kommer i England, Skotland og Tyskland, men også i Holland, Frankrig, Belgien og Danmark i nævnte rækkefølge.

I 2020 vil den samlede kapacitet være nået op på 75.000 MW fordelt på Nordeuropa, Kina og Nordamerika med mest i Europa.