Vindmøller knækkede Fjordbankens landmænd

Flere morsingboer skulle været blevet rige på grøn energi fra solceller og vindmøller i Tyskland. I stedet er selskabet Scan Energy endt med at blive et af de selskaber, der trækker Fjordbank Mors ned.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor del af den underbalance på 400 mio. kroner, der får Finanstilsynet til at lukke den hårdtprøvede Fjordbank Mors, stammer fra tab i Scan Energy, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Problemet er, at lokale landmænd sidder på de ikke børsnoterede aktier i Scan Energy - og eftersom Scan Energy for bare en måned siden gik i rekonstruktionsbehandling (betalingsstandsning) - anses landmændenes penge for at være tabt, og det skubber yderligere til de hårdtpressede svinebønder, som fylder godt i udlånsbøgerne i Fjordbank Mors.

For landmændene har i mange tilfælde lånt i banken til køb af aktierne eller stillet aktierne som sikkerhed - og de penge bliver svære at få kradset ind igen. Ved udgangen af 2009 havde Scan Energy en egenkapital på en halv mia. kr. og året før 1,5 mia. kroner, så det er altså ikke småpenge, der er tabt. At landmændenes penge i Scan Energy med stor sandsynlighed er tabt, bekræftes af en meddelelse fra Finanstilsynet, hvor Scan Energy er anonymiseret.

»Banken har endelig en række engagementer, der vedrører kunder med aktier i en stor unoteret virksomhed. Denne virksomhed er blevet svækket i den senere tid, og er nu formelt under rekonstruktion. Det vurderes, at det vil være vanskeligt at opnå en rekonstruktion, der vil efterlade værdier til aktionærerne. Disse engagementer giver derfor et væsentligt bidrag til de samlede nedskrivninger og kapitalbehov herfra,« skriver Finanstilsynet.INFOshop: Pensionsselskaber i Finanstilsynets søgelys