Vindmøllepriser er faldet 20-30 procent

Vindmøllepriserne er faldet betydeligt over de sidste par år, men nu har de nået et niveau, hvor det er svært at presse dem meget længere ned.

Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldet er i størrelsesordenen 20-30 procent i forhold til, da priserne toppede i slutningen af 2009. Det vurderer konsulentfirmaet IMS Emerging Energy Reserch.

- En del af faldet har at gøre med, at der er flere aktører, der har entreret markedet. Så der er langt mere konkurrence, end vi har set tidligere, siger analytiker Tim Stephure fra IMS Emerging Energy Research til Ritzau Finans under den årlige amerikanske vindmøllekonference, som i år afholdes i Anaheim Californien.

Han tilskriver ligeledes prisfaldet teknologiske fremskridt, der har muliggjort, at vindmølleproducenterne kan sælge billigere end tidligere. Den seneste udvikling i råvarepriserne giver nu et opadgående pres på mølleomkostningerne - eksempelvis udviklingen i prisen på stål, som udgør en stor del af møllen.

- Vi har set nogle af disse råmaterialeomkostninger stige ret betydeligt, siger Tim Stephure, som på den baggrund tvivler på, at vindmøllepriserne vil fortsætte ned.

- Prisfaldene hidtil har eroderet marginalerne hos vindmølleproducenterne, men der er en nedre grænse, og de kan ikke sænke meget længere uden at tabe penge. Så vi vurderer, at priserne har ramt bunden, og forudser ikke drastiske ændringer, siger Tim Stephure.

Dog er der asiatiske aktører i markedet, som prøver at underbyde de etablerede spillere. Stephure vurderer imidlertid, at det vil tage nogen tid for dem at etablere sig på markedet og virkelig påvirke prisudviklingen.

Faldet i møllepriserne har skabt et pres fra vindmølleproducerne ned gennem leverancekæden.

- Vindmølleproducenterne forsøger at holde deres marginaler ved at presse deres underleverandører. De vindmølleproducenter, som har gjort det bedst, Siemens, Vestas og GE, har været i stand til at begrænse faldet i deres marginaler, fordi de er i stand til at presse deres leverandører hårdere, siger Tim Stephure.