Vindmølleindustrien overrasket over tysk energiudspil

Tysklands beslutning om at reducere støtte til vindkraft og samtidig reducere vindkapaciteten for 2030 mødes med overraskelse i den danske vindmølleindustri, der dog først vil se den endelige vedtagelse.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meldingerne fra Tyskland om at ændre i støtten til vindkraft samt at skrue ned for målet for vindkapacitet bliver mødt med en vis undren i Danmark.

Adm. direktør for brancheforeningen Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, tager det forbehold, at planen endnu ikke er endelig vedtaget og derfor må se de konkrete bestemmelser an. Men han finder det dog "overraskende".

»Tyskland har et meget stort energikapacitetsbehov. Det er derfor også overraskende, at det er særligt havvindmølleparker, der skal skæres, da der her kan findes store mængder energi," siger han.

Som en del af de tyske regeringsforhandlinger lyder et nyt udspil på, at der neddrosles for ambitionerne med havvindmølleparker. Fra et oprindeligt mål om at have en 25.000 megawatt offshore-vindenergi i 2030, lægger Tyskland nu op til, at der i 2030 kun skal udbygges til en kapacitet på 15.000 megawatt.

»Nu må vi se, hvad den endelige beslutning bliver. Hvis kapaciteten i Tyskland reduceres med 10 gigawatt, får det selvfølgelig en betydning for markedspotentialet frem mod 2030. Det er klart. Stadig er markedet for offshore meget stort, men det får selvfølgelig en betydning, og da danske virksomheder sidder meget tungt på offshore-markedet er der også et mindre marked for de danske virksomheder,« siger Jan Hylleberg.

Han påpeger dog, at der fremadrettet for Vindmølleindustrien er stor fokus på EUs kommende energiudspil, der vil forpligte medlemslandene til tre nye bindende mål om at reducere CO2-udslip. Og her er den tyske opbakning til et fælles fodslag i hele EU vigtigere end det tyske marked isoleret set, slår Jan Hylleberg fast.