Vindmøllefolk er skuffede over VK-plan

Danmark kan levere langt mere vindkraft, end det fremgår af regeringens handlingsplan til EU, mener vindmølleproducenter og -ejere. Lykke Friis er tilfreds.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En trist dag for vedvarende energi i Danmark og et skuffende dansk ambitionsniveau. Sådan lyder det fra Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening, efter at regeringen har afleveret en handlingsplan for vedvarende energi til EU-Kommissionen.

Planen viser, at Danmark kan nå EU's mål om, at vedvarende energi i 2020 skal udgøre mindst 30 procent, og at mindst 10 procent af energiforbruget til transport skal komme fra vedvarende energi.

Handlingsplanen tegner et urealistisk lavt dansk ambitionsniveau for vindkraft, mener Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Planen bygger blandt andet på Energistyrelsens fremskrivninger, som indregner cirka 1300 MW vindkraft frem til 2020. Det er langt mindre end det, der planlægges i kommunerne og hos energiselskaber, projektudviklere og lokale initiativgrupper, erklærer Jan Hylleberg.

- Kommuner, investorer og industrien sukker efter at få udstukket langsigtede mål for udbygningen med vedvarende energi, så alle parter kan bidrage til at sikre forsyningen og billig grøn energi til forbrugerne, siger han.

Planen fra klima- og energiminister Lykke Friis (V) viser, at Danmark i 2008 havde en andel på 18,7 procent vedvarende energi (VE). Energistyrelsens fremskrivning viser, at Danmark i 2020 når en VE-andel på 28,3 procent. I transportsektoren kommer man op på 6 procent CO2-fri energi, uden at Folketinget beslutter nye initiativer.

- Jeg er glad for, at vi med de initiativer, vi allerede har i gang, er tæt ved at være i mål. Der er mange konkrete muligheder for at nå det sidste stykke vej, siger Lykke Friis.

Planen til EU afleveres dagen efter, at Dong Energy fik koncession til at bygge Danmarks næste store havmøllepark ved Anholt. Parken med en kapacitet på 400 MW kan dække 400.000 husstandes elforbrug.

/ritzau/