Vindmølleboss til energiminister: Du gambler med Danmarks troværdighed

Planerne om at droppe kystnære vindmølleprojekter i omlægningen af PSO-afgiften vil udløse hovedrysten og forundring hos internationale investorer, lyder det fra vindmølleindustrien. Ministeren ødelægger dansk troværdighed, lyder det.

Planerne om at droppe kystnære vindmølleprojekter i omlægningen af PSO-afgiften vil udløse hovedrysten og forundring hos internationale investorer, lyder det fra vindmølleindustrien. Ministeren ødelægger dansk troværdighed, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil i dag klokken 10.00 fremlægge en plan for at dække det økonomiske hul, når den såkaldte PSO-afgift barberes kraftigt ned og lægges om.

Den efterhånden 20 år gamle afgift blev indført som en afgift på elregningen hos borgere og virksomheder, og pengene er gået til at støtte omstillingen til mere grønne energiformer som vindmøller.

Men ifølge EU-Kommissionen strider afgiften mod EU-reglerne, fordi udenlandske leverandører ikke kan få adgang til midlerne.

Derfor vælger regeringen at omlægge afgiften, hvilket efterlader et hul på 70 milliarder kroner over ti år, og den regning må de kystnære vindmøller og en række andre grønne initiativer være med til at betale for, foreslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Berlingskes oplysninger. Helt konkret skal kystnære vindmølleprojekter helt droppes.

Jan Serup Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

»Han (ministeren red.) ødelægger den internationale troværdighed om Danmarks energipolitik, og om man kan investere i Danmark i tillid til de aftaler, der er blevet indgået. Det er det, der er på spil, og jeg er dybt chokeret over det her.«




Men den plan risikerer at sende Danmark i skammekrogen hos investorer og firmaer, der vil kaste deres penge i danske energiprojekter, lyder det fra Jan Serup Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

»Han (ministeren red.) ødelægger den internationale troværdighed om Danmarks energipolitik, og om man kan investere i Danmark i tillid til de aftaler, der er blevet indgået. Det er det, der er på spil, og jeg er dybt chokeret over det her.«



Regeringen lægger op til at ændre i initiativerne i den nuværende energiaftale, navnlig ved at aflyse de planlagte kystnære havvindmølleparker, hvor internationale aktører for eksempel Vattenfall er ved at klargøre deres endelige bud baseret på de betingelser, som ministeren sendte ud for få dage siden.

»Energisektoren investerer i 25 år af gangen og behøver derfor langsigtede og klare politiske rammer for at kunne etablere blandt andet vindmøller så billigt som muligt. Regeringen har med dagens udmelding trukket tæppet væk under den danske investeringssikkerhed, og det må forventes at have konsekvenser for udenlandske investeringer i Danmark fremadrettet,« siger Jan Hylleberg.

Han afviser samtidig, at den grønne omstilling er blevet for dyr over de senere år. Vindmølledirektøren påpeger, at elprisen er relativt lav i Danmark. Samlet set betaler virksomheder og private ifølge ham 27 milliarder kroner mindre for omstillingen fra 2016-2020 end energiforligskredsen forventede i 2012.

»Det må være klart for enhver, at energiministeren gemmer sig bag økonomien når han skærer i de grønne ambitioner. Det er dybt beklageligt særligt med tanke på, at de kystnære havmøller, som ministeren mener, er for dyre, ikke er blevet én krone dyrere end man forventede i 2012. Samtidig vil havmøllerne være de aktuelt billigste, der opstilles i Europa i disse år,« siger Jan Hylleberg.

Ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller regner man med at kunne spare staten for otte milliarder kroner, skriver Ritzau.