Vindmåler skal udvikles i samarbejde med både konkurrenter og brugere

Vaavud har de seneste år haft succes med målrettede vejrmeldinger, for det er ikke ligegyldigt, hvilken vej vinden blæser.

Brugerne kan være med til at forbedre appen f.eks. ved at indberette vindstyrken fra en populær surferlokalitet. Her er det kitesurfere i sommersolen ved Amager Strandpark. Arkivfoto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om spejdertricket med at stikke en våd pegefinger i vejret, når du skal bestemme vindens retning og styrke. Smartphone-appen Vaavud har siden lanceringen i 2013 oplevet stor interesse fra brugere, der har brug for ultra-lokale og nøjagtige vejranalyser, og virksomheden af samme navn gør sig nu klar til at implementere teknologien i andre apps.

Vaavud har for nylig lanceret en ny betaversion, som gør det muligt for at andre app-udviklere at integrere vindmåleren. På den måde bliver det muligt at udvide samarbejdet både omkring Vaavuds teknologi og den indsamlede data.

»For os er det en fordel, at vi får udbredt vores teknologi. På den måde kan vi nå mange flere brugere og få meget mere data, og på længere sigt kan vi også tilbyde vejrmeldinger til disse brugere, selvom de ikke nødvendigvis bruger vores app,« siger Thomas Helms, der er en af de tre stiftere af Vaavud.

I stedet for at holde teknologien for sig selv inviterer Vaavud således partnere til at hjælpe med at forfine og udvikle vindmålerens funktioner. Både danske og svenske app-udviklere har allerede udvist interesse i forhold til at implementere Vaavuds vindmålerfunktion, og de nye apps vil blive lanceret inden for de næste måneder.

Nordisk inspireret

Vaavud er den engelske oversættelse af ordet »våvud«, som er en gammel nordisk betegnelse for vind. De to propel-typer hedder henholdsvis Slejpner og Mjølner efter samme koncept.

Appen kan ved hjælp af en plastikpropel, som kan sættes fast på en smartphone via headphone-stikket, måle vinden, der hvor telefonen befinder sig.

Vindforholdene er en af de vigtigste variabler i metrologiske prognoser og ved at trække på målinger fra andre brugere og traditionelle vejrudsigter, kan den medfølgende app lave en skræddersyet vejrudsigt.

Det er primært kitesurfere, sejlsportsinteresserede og andre friluftsinteresserede sportsfolk, der benytter appen. Senest er appen dog også blevet interessant for landmænd og i forbindelse med kransikkerhed, fortæller Thomas Helms.

Se vindmåleren i aktion:

 

Den fysiske vindmåler sælges for rundt regnet 300 kroner, mens den nuværende basis-app er gratis at downloade. Udover at udbrede basisappen arbejder teamet på at designe en betalingsløsning i forbindelse med en udvidelse af funktionerne.

»Næste skridt er, at vi vil lave skræddersyede notifikationer, så kitesurfere eksempelvis kan få opdateringer direkte fra Amager Strandpark, hvis en bruger har målt vinden til over syv meter i sekundet,« siger Thomas Helms.

Virksomhedens indledende kapital blev rejst via Kickstarter i Storbritannien, og efterfølgende har en lille kreds af investorer sammenlagt lagt to millioner kroner i Vaavuds kurv. Det har gjort det muligt for de tre stiftere at supplere deres indsats med flere fastansatte, og teamet består i dag af tolv ansatte, der har til huse i Founders House på Islands Brygge.

I første omgang stiller Vaavud deres teknologi gratis til rådighed for andre udviklere. På samme måder bliver de nye features også bliver gratis at prøve af. Virksomheden planlægger dog at indføre en betalingsmodel i løbet af næste forår, så funktionerne efter en gratis prøveperiode kommer til at koste penge.