Vindkraft billigere end kul og gas

Elektricitet kan produceres billigere af vindmøller end af kulkraftværker og naturgas. Det fremgår af en analyse, som en international, uafhængig analysevirksomhed har udarbejdet.

Emerging Energy Research har, for vindmølleproducenten Vestas, analyseret en række forskellige scenarier for udviklingen i oliepriser og med en fast pris for CO2-kvoter.

Analysen viser, at når der skal betales for udledningen af CO2, som bliver en realitet med Kyoto-protokollen, der træder i kraft i 2008, så stiger prisen for elektricitet produceret på fossile brændstoffer som kul og gas, skriver Børsen.

Og det gør prisen på el fra vindkraft i stand til at konkurrere med el, som er produceret ved hjælp af kul eller naturgas.

Hos Vestas håber vicedirektør Peter C. Brun, at den nye analyse, der tager højde for forskellige udviklinger i oliepriser og andre økonomiske faktorer, vil være med til at slå fast, at vindkraft er en konkurrencedygtig energikilde - også når man ser på prisen.

»Der flyver tal rundt i debatten, og typisk er forudsætningerne for beregningerne ikke lagt så klart frem. Vi håber, at vi med denne undersøgelse kan få en mere velkvalificeret debat og diskussion af omkostningerne ved vedvarende energi. Vindkraften er i stigende grad konkurrencedygtig,« Peter C. Brun fra Vestas.

Kilde: Børsen