Vind-direktør: Der sker rigtig meget i Mexico nu

Indien og Mexico kan blive de næste lande, hvor Ringkøbing-virksomheden JSB Group etablerer produktion af komponenter til vindmøllevinger. Nærhed til kunderne af afgørende for beslutningen, siger administrerende direktør Frank Nielsen fra JSB Group i et interview med Ritzau Finans.

Indien og Mexico kan blive de næste lande, hvor Ringkøbing-virksomheden JSB Group etablerer produktion af komponenter til vindmøllevinger. Nærhed til kunderne af afgørende for beslutningen, siger administrerende direktør Frank Nielsen fra JSB Group i et interview med Ritzau Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vores strategi siger, at vi følger kunderne, og når vores kunder lægger mange penge på bordet og bygger nogle vingefabrikker et eller andet sted, så følger vi med. To områder, hvor vi ikke er nu, og som vi synes er spændende, er Indien og Mexico,« siger Frank Nielsen.

I forvejen har JSB Group produktion i Danmark, to fabrikker i Kina i henholdsvis Beijing og Shanghai, og en enkelt fabrik i Spanien, Tyrkiet og USA.

»Der sker rigtig meget i Mexico nu. Der er selvfølgelig eksport ind i USA, men der er så sandelig også det mexicanske marked, og hele Mellemamerika er jo stor. Det er et af de steder, som vi kigger på og strategisk overvåger. Men vi skal selvfølgelig lukke nogle aftaler med kunder, for vi går ikke ind i et land, før vi har en kunde, som vi går ind sammen med,« siger Frank Nielsen.

JSB er den største specialiserede materialeleverandør til vingerne og leverer typisk mellem 500 og 1500 individuelle emner, som alle er forskellige, til hver enkelt vinge. Så det er et rigtig stort puslespil og store volumener, som skal fragtes rundt, og det er derfor en fordel at være tæt på og integreret med kunderne.

Som eksempel nævner Frank Nielsen selskabets nye fabrik i tyrkiske Izmir, hvor Enercon, LM og TPI alle har etableret vingeproduktion. Det har skabt en slags hub for vingeproduktion og er med til at nedbringe omkostningerne og øge fleksibiliteten.

Vindindustrien har de senere år set større konsolidering blandt nogle af de store, hvor blandt andet Siemens og Gamesa er gået sammen og amerikanske GE har overtaget LM. Det skaber en større konkurrencekraft på markedet, hvor de nye store enheder skubber på for at få færre og stærkere underleverandører.

»Det gælder for alle de store og gør, at vi skal øge vores kompetencer. Vi har blandt andet lavet et laboratorium, hvor vi kan lave test, validere rapporter og lave udviklingssamarbejder sammen med vores kunder. De giver os andre typer af opgaver end tidligere og bruger vores kompetencer til ligesom at forbedre det for dem,« forklarer Frank Nielsen.

JSB Group er ejet af den norske kapitalfond Verdane Capital. Selskabet øgede i 2016, hvor det havde 392 ansatte, sit EBITDA-resultat til 60,3 mio. kr. fra 37,0 mio. kr. året før med 364 ansatte.