Vind-chef: Vindmøller er blevet ekstremt billige

Den danske salgschef for den spanske vindmølleproducent Acciona i USA opfatter konkurrencen på det amerikanske vindmøllemarked som benhård.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen på det amerikanske vindmøllemarked er benhård, og de tre store aktører, Vestas, GE og Siemens, løber med broderparten af ordrerne, mens de øvrige må kæmpe om de resterende procenter.

Det siger Leif Andersen, der er salgschef for den spanske vindmølleproducent Acciona i USA, til Ritzau Finans.

- Priserne er faldet, og i øjeblikket er der benhård konkurrence på alt, der rører sig. Vi havde den magiske barriere på et tidspunkt med 1 dollar per kilowatt betydende, at en 3 megawatt-maskine kostede 3 mio. dollar leveret til sitet. Den barriere er vi brudt under, siger Leif Andersen under en vindmøllekonference i Orlando, Florida.

Han vurderer, at de kriser, branchen har været igennem, har betydet, at man har været tvunget til at blive bedre både på omkostninger og på teknologi. Og det har virket

- Møllerne er billigere og mere effektive i dag, end jeg nogensinde havde troet var muligt, siger Leif Andersen.

Acciona skal i år levere 465 megawatt, som alle skal installeres i Texas. Det vil formentlig betyde, at selskabet kommer op blandt de fem største - men langt fra top tre, der tæller Vestas, GE og Siemens.

- De tre store tager 80-85 pct. af markedet, det vi ved godt, og det er bare, som det er. Vi skal så sikre, at det, der er tilbage, er nok til at holde os i gang. Der er ikke så mange, der slås om de sidste længere, end der var på et tidspunkt, siger Leif Andersen.

Feltet under de tre store aktører tæller spillere som Acciona, Gamesa, Nordex, Suzlon, og Goldwind, og Acciona har en ambition om at ligge i toppen af det felt.

Når de tre store aktører har givet de mindre baghjul, skyldes det ifølge Leif Andersen især finansielle muskler.

Udover at møller skal være verificeret uafhængigt (hvilket Acciona også er lykkedes med på sin 3 megawatt-mølle) er prisen ekstremt afgørende.

- Der har vi måske fra Accionas side været lidt bagefter før i tiden - for 2-3 år siden. Vi har haft et meget intenst cost-of-energi-program, hvor vi er gået igennem stort set alt, hvad der findes i møllen. Vi har virkelig opnået nogle utroligt gode resultater i den retning og har reduceret prisen per produceret kilowatttime. Det er det, der i sidste ende betyder noget for kunden, siger Leif Andersen.

På vindkonferencen i Orlando har markedsanalytikere peget på et marked i USA på i omegnen af 12-16 gigawatt samlet for 2015 og 2016. Leif Andersen tvivler dog stærkt på, at der bliver opført så mange møller.

- Jeg tror, man skal være glade for blot at nå de 12 gigawatt. Hvis man lægger tallene sammen over de projekter, der er kvalificeret til PTC, så er der nok til at komme op på 12-15 gigawatt. Jeg tror dog ikke, at alle de projekter bliver gennemført. Det er et spørgsmål om, hvor mange elsalgsaftaler, man kan få. Der er projekter nok derude, men der er også nogen, der skal købe den strøm og nogen, der skal sætte penge i det også, siger Leif Andersen.