Vilde prisstigninger på brugte luksusure

Danske forhandlere af brugte luksusure melder om prisstigninger på 20-30 procent de seneste år.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sotheby’s slipseklædte auktionarius hævede hammeren.

»20 millioner schweiziske franc. Jeg sælger for 20 millioner. Sidste advarsel. 20 millio ...«

»500.000,« lød det fra salen, der med det samme brød ud i klapsavler.

»600.000,« kom det kort efter fra salen, og så lod auktionarius hammeren falde.

Og sådan gik det til, at det ikoniske Patek Phillippe Henry Graves Supercomplication blev solgt i december for 127 millioner danske kroner. Verdens dyreste ur til en pris, der var dobbelt så høj, som da det blev solgt i 1999.

Begge prissedler er noget større, end hvad de fleste danske direktører har råd til, men på de andre dyre rækker er der også noget at komme efter af prestige og prisstigninger.

Samtlige forhandlere af dyre vintageure, som Berlingske har været i kontakt med, bekræfter, at der har været store prisstigninger siden finanskrisen.

»Generelt har priserne været opadgående gennem tiden, men jeg vil sige, at ure på det seneste er steget med 30 procent,« siger Micki Jensen, der gennem dreamwatch.dk sælger ure til proser mellem 10.000 og 100.000 kroner.

God omsætning

Micki Jensen kan i dag leve af at sælge brugte luksusure, og hans forretning omsætter årligt for et tocifret millionbeløb.

En af hans konkurrenter er Thomas Fleron fra www.chrono.dk. Han har i øjeblikket et Rolex-ur til salg for knap 900.000 kroner. Og netop Rolex har i den grad trukket priserne op, fortæller han:

»Der er ingen tvivl om, at priserne stille og roligt er kravlet opad. Det er sket hele vejen rundt i virkeligheden. Men de klassiske sportsure fra Rolex har oplevet den største stigning,« siger Thomas Fleron.

»Hvis man tager et basisur som et Rolex Submariner, er det steget med 20-25 procent på temmelig få år, og det er vel det mest klassiske ur, der overhovedet findes.«

Klassiske ure finder man også hos CT-watches, hvor indehaver Claus Tukjær Hansen sælger ure, der prismæssigt befinder sig et tak under sine to ovennævnte konkurrenter. Men det ændrer ikke på hans oplevelse af prisniveauet.

»2014 var et forrygende år, og jeg regner med, at 2015 bliver endnu bedre. De brugte ure er bare steget og steget, og nogle modeller er næsten oppe på prisen af et nyt ur. Nogle af urene er steget med 20 procent siden 2011; det er helt sikkert,« siger Claus Tukjær Hansen.

De unge og direktøren

Ursælgerne beretter alle om, at det er en bred kundegruppe, der køber de tikkende stykker mekanik hos dem. Men de fremhæver alligevel to kundegrupper: Direktørerne og de unge.

»De unge går meget efter de genkendelige ure. Det giver en eller anden form for anerkendelse og respekt, at man har noget dyrt på armen. De kan jo se klokken andre steder, men nogle vil signalere penge og succes, mens andre går op i mekanikken,« siger Micki Jensen fra dreamwatch.dk.

»Der er mange, der er lidt bedre lønnede. Jeg kan se på deres valg af biler og deres jobtitler, at de måske ikke har været hårdt ramt af krisen,« siger Claus Tukjær Hansen.

Samleren og investoren

Nogle af de omtalte købere bruger aldrig deres ur. De lægger det i en bankboks, hvor de håber, at det vil ligge og stige i værdi. Hvis man skal tro de danske brugturssælgere, har det overordnet været en god forretning at gøre det.

Men hvis man kigger på verdens eneste åbne investeringsforening, der kun handler i ure, Elite Exclusive Collection Fund, har den på tre år givet et afkast på en procent – hvilket ikke ligefrem er prangende. Men hvor det går skidt hos de professionelle investorer i udlandet, kan de danske brugt-ursælgere i det mindste glæde sig over, at de har en god forretning kørende, som de alle kan leve af.

»Jeg kvittede mit job i finanssektoren for tre år siden, og siden har jeg ikke lavet andet end at sælge ure,« siger Thomas Fleron fra www.chrono.dk.