Vild vækst i Chanel: Klæder konkurrenterne af

Coco Chanels livsværk sælger kjoler, tasker og parfumer som sjældent set. Det franske modehus Chanel har godt fat i det kinesiske marked og løber fra sine konkurrenter.

Foto: GONZALO FUENTES. Chanel har i den grad medvind for tiden. Her er det fra et modeshow i Paris tidligere i år.
Læs mere
Fold sammen

Den klassiske No. 5 parfume og den lille sorte kjole etablerede modehuset Chanel i klædeskabet hos alverdens formuende og modebevidste kvinder, og der er stadig salg i kreationerne fra det fransk modehus.

Chanel har netop publiceret sine årsresultater, og de viser en omsætning lige under 50 milliarder kroner, mens bundlinjen med sine 9,3 milliarder kroner vidner om en ganske pæn overskudsgrad.

Det ikoniske modehus har hjemme i Paris, hvor en række af verdens største luksusmærker også har til huse. Og når Chanel-designerne tager til modeshows, kan de prale med, at deres forretning går langt bedre end de andres.

En sammenligning af luksus- og kosmetikselskaberne Estee Lauder, L'Oreal, LVMH, Kering og Prada, som nyhedsbureaet Bloomberg har lavet, viser, at Chanel med længder har den største omsætningsvækst. Næsten 40 procent er bundlinjen vokset, mens storebror Louis Vuitton i LVMH-gruppen er gået fem procent tilbage.

Det afspejler sig også i aktiekursen for Chanel, der på et år er steget 30 procent mere end gennemsnittet hos luksusproducenterne og gjort de sky ejere Alain og Gerard Wertheimer endnu rigere, end de var i forvejen. Brødrernes formue er steget med lige knap 20 milliarder kroner, så de nu hver især er 78 milliarder kroner værd. Til sammenligning er Kjeld Kirk Kristiansen god for lidt under 53 milliarder kroner.

I takt med at den kinesiske økonomi har vist små svaghedssprækker, har luksushusenes aktiekurser tager turen sydover. Chanel er ingen undtagelse, men modehuset steg voldsomt efter aflæggelse af sit årsregnskab.

»Chanel har ekstraordinær success i Kina og med kineserne, deraf deres nylige fænomenale vækst,« siger Luca Solca, der er leder af luksusvare research hos Exane BNP Paribas i London til Bloomberg.