Vil finnerne skade Topdanmark?

Topdanmarks formand, Michael Pram Rasmussen, og Ifs direktør, Torbjörn Magnusson, står skulder ved skulder officielt – enige om at det er helt naturligt, at en af Topdanmarks største konkurrenter skal have et sæde i bestyrelsen og enige om at Topdanmarks selvstændige strategi skal fastholdes.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For flere af de mindre aktionærer er situationen unaturlig og direkte fjendtlig. For dem kan Ifs langsomme stramning af grebet omkring hæderkronede Topdanmark ikke tolkes som andet end et forstadie til en overtagelse. Opfattelsen deles af store dele af analytikerkorpset, som har fulgt Topdanmark og Ifs finske bagmand, finske Björn Wahlroos, tæt. Det giver mening, for Ifs nordiske moderkoncern Sampo er solidt plantet som Nordens førende finansielle aktør. Særligt på skadesforsikring er If dominerende i alle nordiske lande undtagen Danmark, og Björn Wahlroos har tidligere givet udtryk for, at han gerne vil lægge If i Danmark og Topdanmark sammen.

Den mest oplagte model er her, at det sker med Topdanmark som det fortsættende selskab, for så kan man samtidig udveksle aktier og gøre Sampo til endnu større aktionær i Topdanmark. Men det kan også være, at If-direktøren Torbjörn Magnusson forinden vil bruge sin indflydelse til at presse bestyrelsen i en anden retning, hvad der kan være til skade for Topdanmarks aktiekurs. Det er i hvert fald en af konklusionerne i en nylig aktieanalyse fra Nordea.

Her mener analytikerne, at Sampos interesse er at bremse det aktietilbagekøbsprogram, der har gjort If til storaktionær i Topdanmark. I stedet er det uofficielt Sampos ønske at lade Topdanmark gå over til at udbetale udbytte i stedet, hvad der ultimativt vil skade aktiekursen og gøre det billigere for If at overtage resten af Topdanmarks aktier. Men det vil de øvrige aktionærer rejse sig imod, og det kan sende Topdanmarks aktiekurs opad.

For Pram Rasmussen er en høj aktiekurs det bedste værn mod en overtagelse – og den snu købmand Wahlroos vil ikke synes, det er sjovt at betale tårnhøje 3,5-4 gange kurs/indre værdi for Topdanmark.

For forsikringsbranchens danske pengemaskine fra de danske forbrugere er under stadig stigende pres fra en række aggressive mindre aktører, som vil have del i primært det lukrative danske marked for bilforsikring. Det vil før eller siden presse Topdanmarks indtjening og udløse kursfald.

Desuden er der en dark horse i spillet. For Finanstilsynet kan tvinge Sampo til at komme med et købstilbud på Topdanmark, fordi forudsætningerne for en tidligere afgørelse ændrer sig med Ifs indtræden i Topdanmarks bestyrelse. Sker det, skal parterne tænke sig nøje om.

Udfaldet kan måske blive, at det er Wahlroos, der må købe Topdanmark til overpris, og Pram Rasmussen, der kan trække sig tilbage som værdiskabelsens mester, som fik hver en krone ud af Topdanmark. Det vil være lige i hans ånd.