Vikarer strømmer til industrien

De største danske vikarbureauer har det seneste halve år oplevet en stærkt stigende efterspørgsel, især fra industrien. Dansk Metal bakker op om udviklingen, som ifølge fagforeningen kan være med til at fastholde produktionen i Danmark.

Foto: Martin Dam Kristensen. Virksomheder som brødvirksomheden Lantmännen har vikarer ansat i større grad end tidligere. 
Læs mere
Fold sammen

Danmarks største brødvirksomhed, Lantmännen, har gang i produktionen for tiden. 35-årige Ikkigu Samuel, som kom til Danmark fra Kenya for ti år siden, sørger for, at maskinerne kører, som de skal, på produktionen i Horsens, så rugbrød, wienerbrød, kager og pølsebrød kan blive pakket og sendt af sted ud i det danske sommerland.

Men det er ikke brødfabrikken, der udbetaler hans løn og sørger for hans pension og ferie. Det gør vikarbureauet Manpower, som han har været ansat hos i snart et år.

»Jeg blev arbejdsløs i 2010 og kunne ikke finde et fast job som metalarbejder. Men så hørte jeg om mulighederne i vikarbranchen. Selv om det her job ikke lå inden for mit fag, var det en god mulighed for at tjene nogle ekstra penge,« siger han og forklarer, at han havde fast job som metalarbejder inden for maskinprogrammering, fra han kom til Danmark i 2003 og frem til 2010.

Ikkigu Samuel har udover vikariatet hos Lantmännen i Horsens også en vikarstilling på et hotel i Aarhus gennem bureauet JKS. Sammenlagt tjener han gode penge.

»Der er masser at lave,« konstaterer han.

Vikarer indgår i strategien

Ligesom Ikkigu Samuels får stadig flere på arbejdsmarkedet deres løn fra et vikarbureau fremfor fra en specifik virksomhed, viser en rundringning til landets største bureauer. Både Adecco, Manpower og Randstad har det seneste halve år oplevet en langt større efterspørgsel på vikarer end tidligere, især fra industrien. Generelt har alle tre bureauer mindst 20 procent flere vikarer i beskæftigelse i forhold til samme periode sidste år, og fag- og ufaglærte i industrien udgør altså en betydelig del af den stigning.

»Især de seneste otte måneder har vi oplevet, at virksomhederne har haft brug for produktionsmedarbejdere. Det er typisk længerevarende vikariater på flere måneder,« siger Nema Astanehdost, direktør for vikar og rekruttering i Randstad.

Hos Adecco er man tilmed tilbage på samme niveau, som da krisen ramte i 2008. Målt i antallet af vikarer er det 40 procent flere vikarer i første halvår sammenlignet med første halvår 2012. Adecco oplever samtidig, at stadig flere virksomheder er begyndt at indtænke vikarer som en del af strategien.

»Vikarerne bliver ikke længere kun brugt til at fylde huller ud i vagtplanerne,« siger Susan Nørgaard, salgs- og marketingschef i Adecco, der får opbakning af DIs brancheforening for vikarbureauer.

»For første gang siden krisen mærker vi nu en reel optimisme i industrien. I modsætning til sidste år er vikarerne ikke længere kun sommerafløsere – mange bliver ansat til først at starte efter sommerferien. Virksomhedernes ordrer strækker sig meget længere ud i tiden end sidste år,« siger formand Karin Brorsen, der via sit eget bureau MatchMind også mærker ændringen i efterspørgslen.

Fagforening: Godt med vikarer

Fagforeningen Dansk Metal bekræfter udviklingen og har selv formidlet mange ledige metalarbejdere til vikarbureauerne de seneste måneder. Hvor fagbevægelsen traditionelt set har sat lighedstegn mellem vikarer og billig arbejdskraft, er opfattelsen nu en helt anden – i hvert fald blandt metalarbejderne.

»Vi kan se, at virksomhederne har brug for fleksibel arbejdskraft for at være konkurrencedygtige. Forholdene for industrivirksomhederne er meget anderledes i dag end tidligere, og det afspejler udviklingen. Så længe bureauerne følger overenskomsterne, ser vi det som en naturlig udvikling på arbejdsmarkedet og noget, som betyder, at vi kan fastholde industriproduktionen i Danmark,» siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals A-kasse.

Ikkigu Samuel er da også tilfreds med sine vikariater, selv om han på sigt gerne vil arbejde med programmering af maskiner, også kaldet CNC.

»Indimellem kan man godt mærke forskellen. For eksempel må vikarer ifølge reglerne ikke køre truck ligesom de fastansatte. Men vi bliver generelt behandlet ens, og fordelen er også, at jeg får udbetalt min løn med det samme for hver uge, jeg har arbejdet,« siger han.

Berlingske har også haft kontakt til vikarbureauet Temp-team, der ligeledes oplever fremgang, men som dog ikke kan sætte tal på.