Vikarer og overarbejde splitter EU

EUs beskæftigelsesministre fik ikke held til at løse to gamle konflikter om overarbejde og vikarer. Storbritannien stritter imod.

Briterne giver bøvl. De vil ikke bøje sig, så to årelange EU-stridigheder kan løses, nemlig vikarers arbejdsvilkår og EU-regler om overarbejde. Onsdag forsøgte de 27 beskæftigelsesministre forgæves at løse de to sager i et samlet hug på et møde i Bruxelles.

»Englænderne var ikke meget parate. Jeg tror, de er tæt på at kunne acceptere løsningen på arbejdstidsdirektivet men har nu store problemer med vikardirektivet,« sagde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter mødet.

Formandslandet Portugal har koblet de problemfyldte sager sammen, så de lande, der er utilfredse med det ene forslag, til gengæld får hvad de vil have i det andet. Den manøvre ser ud til at virke på Danmark, som nedtonede sin modstand mod forslaget om vikarer.

»I politik må man jo afveje problemer over for hinanden. For os har det været helt afgørende at løse arbejdstidsdirektivet, og så synes vi jo også, at vi har fået en god løsning på vikarområdet, nemlig at det kan implementeres ved kollektive overenskomster,« sagde ministeren.

Forslaget går ud på, at en vikar skal have de samme rettigheder som sine fastansatte kolleger efter seks uger på jobbet. Danmark har tidligere blokeret for forslaget sammen med Storbritannien, Tyskland og Irland af frygt for, at det ville kræve indgreb i den danske overenskomstmodel. For briterne er det en svær sag at sælge, at EU skal blande sig i vilkår på arbejdsmarkedet.

Vikarstriden er den værste at løse, fordi næsten alle lande er under pres for at ændre reglerne om arbejdstid. Ellers risikerer de nemlig at havne i retten. En arbejdsuge må højst være på 48 timer, og den regel overskrider 23 EU-lande, fordi EUs domstol har afgjort, at læger og sygeplejerskers tilkaldevagter tæller med som arbejdstid. Alligevel har landene skændtes i tre år med Storbritannien og Frankrig som diskussionens frontfigurer. Briterne kæmper for at beholde muligheden for at bløde reglen op, mens Frankrig vil afskaffe reglens undtagelser af frygt for, at skruppelløse arbejdsgivere kan presse deres medarbejdere til overarbejde.

»Når og hvis kommissionen begynder at udsende åbningsskrivelser, er det uanstændigt, at man blokerer for en løsning, som alle lande er enige om. Det er ikke en rigtig anstændig politisk proces,« fastslog Claus Hjort Frederiksen.

Der er ikke store chancer for, at de to forslag når at komme op igen under det portugisiske formandskab, så sandsynligvis glider problemet videre til Slovenien.

Ritzau