Vikarbureauerne har sat sejlene

Efterspørgslen på vikarer er stærkt stigende og branchen er i front når det gælder øget beskæftigelse i Danmark. Det viser en ny brancheanalyse foretaget af Berlingske Research.

Sygeplejerske Birthe Christensen er vikar på Herlev Sygehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det resterende arbejdsmarked i Danmark stadig leder efter det rigtige gear, er vikarbranchen allerede på vej ud i overhalingsbanen. Og det går stærkt. Som Berlingske kunne fortælle d. 3. februar er vikarbureauerne en af de brancher, der hyrer flest folk i Danmark i øjeblikket. Fra 2013 til 2014 steg medarbejdertallet med 2.650 stillinger, som svarer til en vækst på hele 9,2%. Fortsætter væksten kan 2015 godt gå hen og blive det bedste år for branchen nogensinde, udtaler Jakob Tietge, sekretariatschef for Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv.

Berlingskes analyse af vikarbureauer omfatter 60 virksomheder prioriteret ud fra største aktivmasse. Branchen inkluderer alle former for vikarvirksomhed i Danmark og analysen er udarbejdet på baggrund af virksomhedernes tre senest tilgængelige årsregnskaber.

At der er kommet flere kunder i butikken kan også ses på bundlinjen. For de 60 virksomheder, der er medtaget i Berlingskes analyse, er årets resultat mangedoblet i perioden 2011-2013. Helt præcist er virksomhedernes samlede resultat efter skat steget fra 190 mio. kr. i 2011 til 836 mio. kr. i 2013.

Tal fra Berlingske Research og Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv viser, at beskæftigelsen i branchen nu ligger på 19.050 fuldtidsstillinger fordelt på omtrent 40.000 jobs. Det er ikke kun beskæftigelsen, der viser fremgang. Omsætningen følger også med, og stigningen er tocifret.

Grunden til vikarernes fremgang skal primært findes i de spæde forårstegn i dansk økonomi, men enkelte eksterne faktorer har også haft sin indvirkning på den øgede aktivitet i branchen. Eksempelvis er efterspørgslen på lærervikarer steget gevaldigt efter folkeskolereformen. Tilbage i november udtalte Morten Berg, direktør i Pædagogisk Vikarbureau, til avisen.dk, at skolerne havde bestilt dobbelt så mange vikarer, siden reformen trådte i kraft.