Vigtigt retsopgør mod Danske Bank udsat

Andelsboligforeningen Bangsbohus mener, at skifteretten er inhabil til at træffe afgørelse om, hvorvidt andelsboligforeninger kan få lov at gå konkurs. Det skal Landsretten nu tage stilling til, og dermed udskydes andelsopgøret mod Danske Bank.

Danske Banks retsopgør mod den nødlidende andelsboligforening Bangsbohus er udsat, da Landsretten først skal tage stilling til, om skifteretten er inhabil i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Hvis skifteretten får lov til at afgøre sagen mellem Danske Bank og den nødlidende andelsboligforening Bangsbohus, der har begæret sig selv konkurs, er udfaldet givet på forhånd. Det mener andelsboligforeningens advokat, Finn Lynge Jepsen, og det har i dag udsat retssagen mod Danske Bank, inden den for alvor kom i gang.

Andelsboligforeningen Bangsbohus er som tidligere beskrevet i Berlingske Business i så store økonomiske problemer, at de ikke ser anden udvej end at begære sig selv konkurs. Men det vil Danske Bank ikke acceptere, da koncernen har givet andelsboligforeningen lån på omkring 170 mio. kr. og står til et tab på omkring 70 mio. kr., hvis Bangsbohus går konkurs.Sagen begyndte i dag i Sø- og Handelsretten i København, hvor advokat Finn Lynge Jepsen, inden sagen kom i gang, redegjorde for sin påstand om skifterettens inhabilitet. Han henviste blandt andet til tidligere udtalelser fra dommer Torben Kuld Hansen, chef for skifteretten, der ifølge Finn Lynge Jepsen antyder, at skifteretten ikke vil lade andelsboliger gå konkurs.

"Klostergården (andelsboligforening, red.) er sluppet igennem, men det er der ikke flere andelsboligforeninger, som gør, medmindre det er kreditors ønske," har Torben Kuld Hansen blandt andet tidligere udtalt til Jyllands-Posten.

Finn Lynge Jepsens begæring om at erklære skifteretten inhabil blev dog i første omgang afvist af dagens dommer, blandt andet med henvisning til, at Torben Kuld Hansen i en afgørelse op til denne retssag har slået fast, at skifteretten ikke er inhabil i denne type sager. Og den afgørelse blev ikke kæret af advokat Finn Lynge Jepsen.Dommerens afvisning blev dog straks påklaget med opsættende virkning af Finn Lynge Jepsen. Med andre ord ønsker andelsboligforeningens advokat at undlade at efterkomme afgørelsen ved at klage til en højere instans.

Det tog dommeren stilling til og kom frem til den afgørelse, at Landsretten nu må slå fast, om skifteretten er inhabil eller ej.

"Det er ikke rimeligt at blive ved med at have spørgsmålet om inhabilitet hængende over hovedet," sagde dommeren.

Hvis Landsretten ikke tager begæringen om inhabilitet til følge, kan retssagen begynde i Sø- og Handelsrettens skifteret med en dommer fra skifteretten. Hvis Landsretten tager begæringen om inhabilitet til følge, skal skifteretten beklædes af en person uden for skifteretten.