Vigtig vindmølleskatteordning igen på dagsordenen i USA

De amerikanske politikere i Kongressen skal snart igen diskutere støtteordninger til blandt andet vindenergi.

Foto: Henning Bagger. ARKIV 2011 af Vestas vindmølleproduktion- Se RB 7/11 2014 06.34. Vestas vinder terræn i USA. Vindmølleproducenten har modtaget en ny kæmpeordre til Texas. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014)
Læs mere
Fold sammen

Den såkaldte Production Tax Credit (PTC), der giver vindmølleejere en skatterabat, er en af i alt 13 energirelaterede skatteordninger, som Senatets finanskomité vil lægge på bordet til debat i Senatet tirsdag.

Det skriver Bloomberg BNA.

Ifølge den republikanske senator Chuck Grassley fra en af landets allermest vindmøllevenlige stater, Iowa, vil netop vind-PTC'en møde særlig hård modstand, når det samlede lovforslag skal debatteres.

Der er da også allerede et andet lovforslag fremsat af en gruppe senatorer, der foreslår at slå PTC-ordningen ihjel, skriver banken Barclays.

- For Vestas og andre vindspillere ville en forlængelse til og med 2016 betyde, at ordrer muligvis kunne modtages i 2017 og møller installeres i 2018, hvis skattemyndighederne bruger samme vilkår som før. Den tidligere ordning udløb i december 2014, men har muliggjort installationer i 2016 og ordrer i 2015 under visse betingelser, skriver Barclays' analytikere.

PTC står for production tax credit og giver investorer i en vindmøllepark en skatterabat på 23 dollar per megawatttime produceret vindstrøm i de første ti år.

Ordningen blev etableret tilbage i 1992, og den har ni gange i tidens løb fået lov til at løbe ud, inden den er blevet forlænget af de amerikanske politikere.

PTC'en blev dog ændret i den seneste forlængelse, til og med 2014, så projekter blot skulle være påbegyndt på tidspunktet for udløb. Derfor har effekten af ordningen reelt virkning til udgangen af næste år, hvor de sidste projekter, der er kvalificeret til støtte, står færdige.

Vestas har i 2015 annonceret ordrer med en kapacitet på 1575 megawatt (MW) i USA ud af en samlet ordreindgang på 4289 MW. Samtidig har selskabet uudnyttede rammeaftaler med et potentiale på mere end 2000 MW i yderligere ordrer.