Vigtig sejr kan ikke umiddelbart bruges til noget

At GN Store Nord overraskende fik medhold af den tyske højesteret i, at det var forkert, at de tyske konkurrencemyndigheder blokerede for salget af Resound, får umiddelbart ingen betydning for GN Store Nord.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fastslår selskabets IR-chef Mikkel Danvold over for RB-Børsen.

- Vi kan sådan set ikke bruge det til noget, andet end at bevise det, vi hele tiden har villet bevise: Nemlig at den afgørelse, de tyske konkurrencemyndigheder tog dengang var "outright wrong", siger Mikkel Danvold.

Han peger på, at jura forhindrer selskabet i at anlægge erstatningssag mod de tyske myndigheder, selv om det er beviseligt, at det droppede salg kostede både GN Resound omsætning og indtjening - samtidig med, at GNs aktionærer tabte store summer, da aktiekursen blev sendt i nærmest frit fald.

Salget af GN Resound, der blev aftalt mellem GN og det schweiziske høreapparatselskab Sonova i oktober 2006, faldt til jorden, da de tyske myndigheder i april 2007 blokerede for salget, da myndighederne mente, at det ville skabe et høreapparatmarked i Tyskland med for få aktører. Det kunne hæmme konkurrencen, mente det tyske Bundeskartellamt, der udgør konkurrencemyndigheden i Tyskland.

Såvel GN som Sonova indbragte sagen til den tyske domstol, der i første omgang afviste, at den kunne ændre afgørelsen fra Bundeskartellamt. Som et sidste skud i bøssen valgte GN at indbringe denne afgørelse for Tysklands højesteret, der nu har underkendt såvel Bundeskartellamt som den tyske første-instans.

Afgørelsen betyder, at der formentlig nu igen kan åbnes op for konsolidering i høreapparatbranchen, der domineres af seks store spillere og et mindre antal lokale producenter. Men GN er dog ikke på vej med et "til-salg"-skilt, understreger Mikkel Danvold.

- Vi har ingenting på tegnebrættet om, at vi er til salg og skal ud at lave en salgsproces. Vi har fuld fokus på den driftsmæssige side af forretningen og få de initiativer, vi har sat i gang, sat på skinner for at få forretningen op i gear, siger Mikkel Danvold.

Hvis salget var gået igennem i 2007 kunne det have indbragt GN Store Nord-koncernen en gevinst på 15,5 mia. kr. I dag vurderes det dog, at GN Resounds værdi er markant lavere.

RB-Børsen