Videobåndet og disketten overlever

Der er stadig et overraskende stort salg i både VHS-bånd og disketter til PCen.

Foto: Bjørn Kähler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VHS-videobånd og sågar disketter til computere er ikke fortid, som mange tror. Der er stadig salg i begge dele.

Det bekræfter Imation, som tidligere i år købte TDK, der producerer VHS-bånd. Selv om der er langt til salgstallene fra videoens storhedtid, forventes der alligevel solgt flere end 36 millioner VHS-bånd til næste år.

Tilsvarende er PC-disketten ikke et levn fra fortiden. Der er stadig brug for den. Sidste år solgte Imation 185 millioner disketter.

»Det er alt for tidligt at betragte VHS-båndet som afgået ved døden. Det lever stadig takket være mange faste forbrugere, der ikke uden videre vil opgive deres VHS-maskiner. Vi opgiver ingen produkter, før vore kunder stopper efterspørgselen,« siger Jeppe Thomsen, forretningsansvarlig for salget i Danmark hos Imation.

Det er især de ældre, der holder fast i VHS-bånd og disketter, mens de unge er gået over til CDer, DVDer, Blu-ray- og HD-DVD-skiver. Salget af CDer er dog også på retur.

På vej ud
Det er dog ved at være slut. Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE), som samler alle producenter af alskens elektronisk udstyr, har i alle tilfælde gjort sig klar til at sige farvel til billedrørsfjernsynet, til den klassiske CD-afspiller og til VHS-videobåndoptageren.

Salget af fjernsyn med billedrør (»de tykke«) er styrtdykket fra 300.000 solgte i 2001 til forventet 25.000 i år, 10.000 næste år og 5.000 i 2009, hvor de forsvinder helt fra statistikkerne. CD-spilleren er allerede helt usynlig i salgstallene for i år, og den sidste rene VHS-videobåndoptager bliver sandsynligvis solgt blandt de forventede 4.000 eksemplarer i år. 76 procent af de danske hjem har dog stadig en videoafspiller (hvor 84 procent har DVD), fordi de har gamle bånd liggende.