Videnskabskvinder fra NASA bliver til Lego-figurer

Snart vil nogle af den amerikanske rumforskningsdministration NASAs mest prominente kvinder kunne findes på hylden i legetøjsbutikker. Kvinderne er nemlig blevet valgt som vindende idé i en konkurrence lavet af Lego.

ARKIVFOTO 2016 af LEGO logo- Fold sammen
Læs mere
Foto: FABIAN BIMMER

Fem kvinder fra det amerikanske rumforskningsinstitut, NASA, bliver inden længe udødeliggjort i Legos plastikfigurer. De fem kvinder er nogle af de mest kendte og respekterede i NASAs historie.

De fem videnskabskvinder er forsker Katherine Johnson, matematiker og dataforsker Margaret Hamilton, astronaut og fysiker Sally Ride, astronom Nancy Grace Roman og astronaut og fysiker Mae Jemison.

Idéen til NASA-figurerne blev givet til Lego igennem hjemmesiden Lego-Ideas, som er en tjeneste, hvor man kan skrive sin idé til noget legetøj, hvorefter folk kan stemme på den, hvis de synes om den. Får en idé over 10.000 stemmer, bliver den set an af et vurderingsteam, som vælger, om det kan blive til et produkt.

NASA-kvinderne blev foreslået af den amerikanske videnskabsforfatter Maia Weinstock fra universitetet MIT. Hun skrev i sit forslag til Lego Ideas:

»Kvinder har spillet kritisk vigtige roller gennem NASAs historie. I mange tilfælde er deres bidrag dog ukendte eller dårligt værdsatte – især i kraft af at kvinder historisk set har skullet kæmpe for at blive accepteret indenfor videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.«

Sættet vandt blandt et felt, der var præget af mere traditionelle legetøjssæt såsom racerbiler, Star-Wars og robotter, og figurerne portrætterer de fem videnskabskvinder i små moduler, der repræsenterer deres arbejdsmiljø.

Forskeren Katherine Johnson, som er en af Lego-kvinderne, er også en af karaktererne i filmen Hidden Figures fra 2016, der fortæller historien om et team af afroamerikanske kvinder i NASA under de tidlige år af USA’s rumprogram.

LEGO oplyser, at figurerne vil komme på hylden i slutningen af 2017 eller starten af 2018.