Victozas opfinder måtte kæmpe for sagen

Det er de færreste forskere i medicinalindustrien forundt at opleve at få et lægemiddel på markedet. Men det er, hvad kemiingeniør Lotte Bjerre Knudsen, gør i disse dage.

Foto: Novo Nordisk.
Læs mere
Fold sammen
Kemiingeniør Lotte Bjerre Knudsen fra Novo Nordisk har gjort, hvad tusindvis af forskere verden over håber på, nemlig opfundet et stof, som bliver til et rigtigt lægemiddel.

Hun er kvinden, der i 1996-97 opdagede molekylet, der ligger til grund for det diabetes 2-lægemiddel, Victoza, som Novo Nordisk i dag lancerer i Europa, og som formentlig senere kommer på markedet i hele verden.

Ifølge Novo Nordisks interne personaleblad, People, kom hun til Novo Nordisk, da hun blev færdiguddannet i 1989. Og det var hende, der i sin tid iværksatte det arbejde, som ledte til Victoza.

Lottes molekyle
Det, der er Lotte Bjerre Knudsens fortjeneste er, at hun har opdaget en særlig variant eller tilpasning, liraglutid, af det naturlige hormonmolekyle GLP-1, som vi alle går rundt med i maven.

GLP-1 findes i kroppen og frigives efter et måltid. Kroppens eget GLP-1 hormon er aktivt i fem minutter, hvor det sænker blodsukkeret ved at sætte gang i insulinproduktionen, samtidig med at det dæmper appetitten.

Det afgørende nye ved Lotte Bjerre Knudsens molekyle er, at det virker aktivt i 24 timer. Derfor kan lægemidlet bruges af diabetes 2-patienter, som har problemer med at kontrollere blodsukkeret, men som er i stand til selv at producere insulin.

En kamp
Vejen til at få molekylet til at blive et lægemiddel har ikke været helt lige for Lotte Bjerre Knudsen.

”Der har bestemt ikke altid været enighed på forskningsplan om, at Novo Nordisk skulle fremstille andet end insulin inden for diabetes. Jeg har måttet kæmpe og hele tiden holde fast i, at det er en god idé,” siger Lotte Bjerre Knudsen til People.

Lotte Bjerre Knudsen bor i Måløv med sin familie, der består af mand og en teenage-datter. Hun og holdet bag Victoza har modtaget flere priser for udviklingen af lægemidlet.