Victoza trækker Novo-regnskab op

Den danske insulinkæmpes kvartalsregnskab bliver boostet af det nye middel Victoza. Novo Nordisk præciserer forventningerne til årets resultat opad

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stærkt stigende salg af den nye guldkalv, diabetesmiddlet Victoza, præger i den grad Novo Nordisks regnskab for tredje kvartal. Victoza har solgt for 3.895 millioner kroner, hvilket er en vækst på intet mindre end 185 procent, skriver den danske insulinkæmpe i dets kvartalsopgørelse.

Det får da også Novo Nordisk til at indsnævre sine forventninger til årets EBIT-vækst i positiv retning. Før hed den 15 til 19 procent - nu tror Novo Nordisk den lander i mellem 17 og 19 procent i lokal valuta.

Sydbank blåstempler ifølge Ritzau Finans regnskabet og fremhæver, at Novo Nordisks guidance i 2011 og 2012 ser fornuftig ud. Derudover er tallene positive - præcis som ventet.

"Både omsætningen og indtjeningen er bedre end ventet, og de præciserer forventningerne til 2011 til den øvre ende i lokal valuta og opjusterer i kroner. Så det er stærkt," siger Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Nøgletallene tredje kvartal ligger på linje med det forventede. Omsætningen lyder på 16,5 milliarder kroner, hvilket er præcis som ventet. Nettoresultatet lyder på 4.201 millioner kroner, mens estimatet var et mulehår mindre - nemlig 4.197 millioner kroner.

Traditionen tro fortæller Novo Nordisk i dets tredjekvartalsregnskab også om forventningerne til det kommende regnskabsår. Således tror medicinalselskabet, at det i 2012 kommer til at opleve en høj etcifret vækst i salget, og at driftsresultatet ventes at skyde i vejret med ti procent.

Novo Nordisk understreger dog i samme åndedrag, at prognosen for 2012 er behæftet med en usædvanlig høj usikkerhed grundet usikkerheden om udviklingen i den globale økonomi.

"I lyset af den nuværende udfordrende økonomiske situation i mange af verdens største lande er det dog forbundet med en usædvanlig høj grad af usikkerhed at opstille økonomiske prognoser for 2012," hedder det i kvartalsregnskabet.

Alt i alt er Novo Nordisks regnskab for tredje kvartal en artig overraskelse for analytikerkorpset, der havde skudt lidt lavere, når det kommer til driftsresultatet - men det er stadig i detaljerne, at overraskelserne skal findes.

Resultatet af primær drift landede på 5.610 millioner kroner, mens analytikere, ifølge SME Direkt, havde sat næsen op efter et resultat på 5.377 millioner kroner.

Sydbank fremhæver, at Victosa-salget er det, der skiller sig positivt ud. Og salget af Victoza - der er Novo Nordisks fremadrettede insulinpræparat - overrasker da også i positiv retning.

Der blev i alt solgt Victoza for 1.547 mio. kr. i kvartalet, og det overgik markant det ventede salg på 1.400 mio. kr. Det noterer Novo-chefen Lars Rebien sig da også.

"Vi er meget tilfredse med, at vores nøgleprodukter, NovoRapid, Levemir og Victoza, fortsat driver en stærk underliggende salgsvækst," siger administrerende direktør Lars Rebien Sørensen.

Det er dog ikke alt, Novo Nordisk rører ved, der bliver til guld. I kvartalsmeddelelsen afslører selskabet, at det dropper at arbejde videre med en langtidsvirkende Novoseven-variant. Fase II-forsøg viser, at varianten N7-GP ikke lever op til forventningerne, og derfor indstiller Novo Nordisk udviklingen af præparatet.

(Opdateret kl. 08:28)INFOshop: Se her før du investerer i biotekaktier

Se TV: EU-topmøde overskygger Novo-regnskab