Viborgenserne må selv opvarme Apples lunkne vand

Fidusen med at udnytte Apples overskudsvarme kan komme til at kræve investeringer på linje med et nyt fjernvarmenet - og det er viborgenserne, der står til at betale regningen.

Apples datacenter, der i fremtiden kommer til at ligge lidt uden for Viborg skal forsyne viborgenserne med vand til opvarmning. Vandet er dog kun 25 grader, når det forlader Apple, og det er fjernvarmebrugerne selv, der må betale for at få det til at indgå i det eksisterende varmenet. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple valgte at placere deres nye datacenter i Viborg med udsigten til at udnytte grøn energi. En del af aftalen går på, at overksudsvarmen fra datacenteret skal bruges til at opvarme Viborgs huse, men den aftale kan vise sig at blive rigtig dyr, skriver Børsen.

»Der er en fare for at lade sig rive med. Men det er forbrugerne i Viborg, som kommer til at betale for de investeringer, der er forbundet med at udnytte overskudsvarmen fra Apple. Derfor er den eneste  prioritet, at vi ikke binder forbrugerne op på langsigtede investeringer, som vi ikke kan genemskue konsekvenserne af,« siger Morten Abildgaard, der er direktør for det forbrugerejede Viborg Fjernvarme, til Børsen.

Af et slideshow, der blev vidst i forbindelse med et oplysningsmøde den 18. august, fremgår det, at Apple vil forære Viborg lunkent vand på 25 grader. Ifølge Dansk Fjernvarmes energiekspert John Tang Jensen vil det kræve massive investeringer for at få det til at indgå i det lokale fjernvarmenet.

Som minimim står viborgenserne til at investere i en særlig varmepumpe, der kan opvarme vandet fra 25 til 55 grader. Derudover bliver det også nødvendigt at investere i et nyt rørsystem, og op mod 5000 hjem skal have en ny varmeveksler.

En sammenslutning af kritiske fjernvarmeforbrugere efterspørger større åbenhed og en sikkerhed for, at Apple leverer en holdbar løsning.