Viasat får næse i sag om sort skærm

Forbrugerombudsmanden er utilfreds med skræmmekampagner om sort TV-skærm, som truer danskerne til næste år.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe. Foto: Bjarne Lüthcke Fold sammen
Læs mere
TV-leverandøren Viasat har fået en næse af forbrugerombudsmanden for at have fejlinformeret om truslen om sorte skærme i danske hjem til næste år.

Viasat er sammen med Canal Digital de to største leverandører af TV-kanaler via satellit til danskerne. Næsen kommer i forbindelse med den megen omtale af, at massevis af danskere til november 2009 vil sidde tilbage med sort TV-skærm, fordi TV-signalerne fremover transmitteres på en anden måde.

»Vi har givet et lille rap over fingrene, for de havde strammet teksten lige rigeligt og fået solgt deres produkt som det eneste ene. Der står jo budskaber, som isoleret set ikke er korrrekte, men de går ud og fremstiller dem som nærmest objektive sandheder,« siger forbrugerombudsmand Henrik Øe til avisen 24timer.

Ikke alle har brug for ekstra udstyr

Om et år lukkes for de analoge TV-signaler. I stedet bliver TV-signalet digitalt. Dermed når det frem i bedre kvalitet, og faktisk fylder hver kanal mindre end før. Alle, der får TV via en antenne, skal derfor anskaffe sig en digital modtagerboks, som populært sagt kan oversætte de digitale signaler og vise dem på TV-skærmen. Det kræver en digital boks pr. TV-apparat og pr. optageudstyr (DVD-optager).

De, der modtager TV via kabel, skal typisk ikke gøre spor. Her sørger kabel-TV-selskaberne nemlig selv for, at signalerne fortsat kan modtages på alle apparater.

Kun hvis man ønsker at se TV i højdefinitionskvalitet (HD) - vel at mærke, hvis selve kanalen sender i HD-kvalitet -, skal man have en digital omformerboks til sit fjernsyn. Den er efterhånden indbygget i alle nye fladskærmsfjernsyn, nogle modeller har sågar begge dele. Dog skal man sikre sig, at det er den rigtige omformer, man har. Er det kabel-TV, skal man have en DVB-C-omformer (C for »cable«), mens antennemodtagelse af TV-signalet kræver en DVB-T-omformer (T for »terrestrisk« eller »jordbaseret«).

Også sag mod YouSee

Også TDCs kabel-TV-selskab, YouSee, har en sag liggende hos forbrugerombudsmanden. Den er dog endnu ikke afgjort.