Vi vil have falske smartphones og glattejern

Når danskerne hamstrer kopivarer, er det smartphones, tøj, sko og glattejern, vi vil have fingre i.

Ægte eller falsk? Danskerne køber i stigende grad falske mærkevarer over nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når trangen til at smykke sig med dyre mærker og pengene ikke rækker, vælger et stigende antal danskere at bestille falske mærkevarer over nettet.

Det er især tøj, sko, ure, smartphones og potenspiller som vi køber online fra udenlandske producenter, oplyser Skat. Den seneste trend er også glattejern, der typisk er dyre, hvis man køber den ægte vare fra de dyre mærker.

Hos Skat holder man nøje øje med udviklingen, og gennem det seneste år er antallet af kopivarer, der er blevet opdaget i posten, steget med 66 procent til flere end 1000 sager, og samtidig er varerne - opgjort ved værdien af de tilsvarende ægte varer - steget til mere end det dobbelte til 91 mio. kroner, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Trine Dancygier, der er leder af Skats task force inden for varemærkeforfalskning, går udviklingen i retningen af, at en bred vifte af varekategorier bliver forfalsket, så det ikke blot begrænser sig til luksusmærker inden for tøj og sko.

- Generelt kan man sige, at alt hvad der kan tjenes penge på, bliver kopieret, siger hun til Business.dk.

Og hvis man har valgt at købe en kopi af eksempelvis et glattejern, så skal man virkelig passe på, vurderer hun:

- Det generelle billede er, at de kopierede, elektroniske produkter ikke lever op til de europæiske standarder og sikkerhedskrav. Det betyder, at de risikerer at kortslutte eller eksplodere, og forbrugeren kan få stød, siger Trine Dancygier.

Aldrig ok med kopivarer

Selvom der er en bagatelgrænse for, hvad tolderne i lufthavnen vil tilbageholde af varer, så minder Trine Dancygier om, at det altid er ulovligt at købe falske varer.

I dag lader tolderne dig gå, hvis de vurderer, at dit indkøb ikke er beregnet til videresalg, og at varens værdi ligger under 3.250 kroner. Omvendt kan du altid risikere at blive afsløret og straffet, hvis du får sendt en vare hjem til dig selv efter at have handlet på nettet. Ved onlinebestillinger er der nemlig ingen bagatelgrænse.

Skulle Skat få fat i dine varer - enten i tolden eller via posten - kan de tilbageholde dem, hvorefter de kontakter rettighedshaveren, eksempelvis tøj-, taske- eller elektronikproducenten, og det er så op til dem, om de vil indgå et forlig med dig som importør eller om der skal føres en reel retssag.