Vi svigter iPoden

Efter snart ti år på markedet ser Apples iPods ud til at være på vej i graven. Det er bare ikke Apples problem.

Foto: MONICA M. DAVEY
Der hænger en skygge over de ellers ofte så farvestrålende iPods. De seneste salgstal for andet kvartal i år vidner om kun ni millioner solgte iPods, hvilket er det laveste tal siden 2006. Apple fortvivler dog ikke, for iPhonen og iPaden tordner derudaf på salgstavlerne. Det er snarere musikindustrien, der med foruroligelse overvåger den kronisk dalende iPod-kurve.
Læs også: Mere sex til iPhone-folket

iPoden har nemlig været den absolutte drivkraft bag salget af digital musik. Og store dele af musikindustrien har sat deres penge på, at iPoden blev - og forblev - den hemmelige nøgle, der fik folk til at købe musik igen - primært som downloads via enten iTunes, Napster, Amazon eller eMusic. Problemet er bare, at musiksalget følger nedad hånd i hånd med iPoden, og nu frygter man, at folk helt mister interessen for at købe musik hos de digitale købmænd.
Læs også: Små iPods bryder i brand

"På et tidspunkt, hvor vi undersøger om digital musik er CD'ens afløser ligesom CD'en var LP'ens, skulle vi gerne kunne spore en markant vækst i download-salget," siger Mark Mulligan, en analytiker hos musik- og digital-eksperten Forrester Research, til The Guardian. "I stedet ser vi en kurve, der minder om niche-teknologien, hvor det modsatte skete," tilføjer han.