Vi piratkopierer tv-serier i stor stil

Piratkopiering af tv-serier overgår spillefilm. Danskerne kopierer om året cirka 11 millioner ulovlige afsnit.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-serier overhaler spillefilm som danskernes foretrukne mål for piratkopiering. Forbruget af ulovlige kopier af tv-serier nærmer sig i dag på årsplan 11 millioner afsnit, mens forbruget af spillefilm ligger omkring ni millioner kopier.

Det konkluderer YouSee på baggrund af en undersøgelse af befolkningens forbrug af film og tv-serier, som analysefirmaet YouGov Zapera har gennemført for selskabet.

Kopierne downloades eller streames fra internettet eller kopieres fra venners og families originale DVD'er.

Produktudviklingsdirektør Anders Blauenfeldt, YouSee, peger på, at tv-serierne både herhjemme og internationalt har oplevet en voldsomt stigende popularitet de senere år.

- Det kan man logisk nok også spore i adfærden på det sorte marked. Nu gælder det ikke blot om at få fingrene i den nyeste spillefilm, inden den kommer til landet, men også om at få en kopi af den nyeste sæson af en tv-serie, inden den kommer til danske tv-kanaler, siger han.

Ifølge undersøgelsen er det muligheden for se de nyeste, premiereaktuelle film, der er den væsentligste årsag til, at folk henter piratkopier af film på nettet.

For tv-serier er billedet en smule anderledes. Her er det muligheden for at se tv-serien uafhængigt af tv-kanalens sendeflade, der betyder mest. Tilgængeligheden af de nyeste afsnit følger lige efter.

- De nye tal viser, at der er et stort behov for, at vi i branchen må forsøge at udvikle løsninger, som afspejler adfærd og ønsker hos den moderne forbruger, siger Anders Blauenfeldt.

Samlet er det næsten hver fjerde dansker, der streamer eller downloader film og tv fra nettet eller får kopier af originale DVD'er.

/ritzau/