Vi købte rekordmange biler i 2012

Hver dag sidste år blev der solgt over 450 nye biler i Danmark.

Foto: Jørn Deleuran

På trods af et kraftigt fald i december slog salget af nye biler i 2012 rekord med 170.736 solgte køretøjer.

Det er andet år i træk, salget af personbiler slår rekord - i 2012 blev det foregående år overgået med 727 biler.

Salget i december dykkede dog med 30 procent i forhold til december året før - især på grund af et svagt salg af firmabiler, oplyser De Danske Bilimportører.

"Det er i høj grad de private forbrugeres lyst til nye, særligt lidt mindre biler, som vi kan takke for rekorden. Det er meget positivt, at vi ser så stærkt et marked på et tidspunkt, hvor privatforbruget ellers generelt har det svært. Det skyldes ikke mindst den positive driftsøkonomi i at udskifte en ældre, benzinslugende bil med en ny bil med god brandstoføkonomi og flere års garanti”, siger Bent Mikkelsen, adm. direktør hos De Danske Bilimportører.Han er dog bekymret på grund af de markante fald i december. 

”Firmabilssalget har traditionelt været stort i december, men på grund af krisen i 2008 og 2009 er der ikke ret mange leasingkontrakter, der udløb i 2012 og det har gjort at langt færre end vanligt skulle have skiftet firmabil. Samtidig har de ændrede beskatningsregler på området betydet, at det ikke længere er en fordel, at købe bilen i december frem for i januar og derfor må vi forventer, at firmabilssalget i fremtiden bliver spredt mere ud over året”, siger Bent Mikkelsen.

Ifølge privatøkonom i Danske Bank Las Olsen er der heller ingen grund til jubel over rekorden. Efter hans beregninger skete der også et fald på 30 procent fra november til december, og bortset fra, at der købes færre firmabiler, så er de høje salg også udtryk for nøjsomme forbrugere.

"Normalt er et højt bilsalg et tegn på stor forbrugertillid og højt forbrug i det hele taget. Men ikke denne gang. Forklaringen er i stedet, at nye biler er faldet i pris over de seneste år, mange nye små modeller er kommet på markedet, benzinprisen er steget og renten er lav. Det betyder tilsammen, at udgiften ved at have en ny bil er faldet kraftigt, sammenlignet med udgiften ved at have en ældre bil," skriver han i en kommentar.

De små og billige biler betyder også, at bilsalget i beløb ifølge Las Olsen formentlig er 15-20 procent mindre end i 2007.