»Vi har mærket meget lidt til det britiske valg i banken«

Til trods for at økonomer advarer om alvorlige konsekvenser ved et britisk exit af EU, bekymrer det tilsyneladende ikke danske bankkunder. I en filial har man således blot modtaget tre spørgsmål til konsekvenserne af valget i den senere tid.

Filialdirektør i Arbejdernes Landsbank Christian Barret (t.v.) taler med en af sine rådgivere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

En mørkhåret kvinde stiller sig ved skranken i banken for at få hjælp til et boligkøb.

Bag hende står en midaldrende mand med et sort t-shirt og hipsterskæg, som skal veksle valuta til Sydafrika-rejsen, mens en tredje kunde skal hæve klassiske kontanter.

Det er eftermiddag i Arbejdernes Landsbanks lokale filial nær Rundetårn i København, og selv om der blot er kort tid til, at det britiske valg bliver afgjort, som af danske økonomer og politikere bliver spået til at have store konsekvenser for finansverdenen og bankkunderne herhjemme, er der ikke meget panik at spore i den lokale filial.

»Vi har mærket meget lidt til det britiske valg i banken. Jeg skal ikke kunne sige, om kunderne i vores filial er anderledes, men hvis du taler med en af mine kolleger i Danske Bank eller Jyske Bank tror jeg, at de vil sige det samme,« fortæller filialdirektør i Arbejdernes Landsbank, Christian Barrett, der står placeret i bankens daglige centralnerve, hvor rådgivere sidder klar til at hjælpe.

Få Brexit-henvendelser

Til sammen modtager filialens 12 rådgivere dagligt omkring 70 henvendelser om bankforretninger i al almindelighed. Over de seneste to uger har blot tre af henvendelserne drejet sig om konsekvenserne af den engelske EU-afstemning. To af henvendelserne gik på eventuelle konsekvenser for boliglån, mens den sidste spurgte i forbindelse med investering af et større beløb.

Ifølge filialdirektør Christian Barrett skyldes de få henvendelser vedrørende det britiske valg formentligt, at danske bankkunder har svært ved at forholde sig til, hvad det britiske valg egentlig betyder for dem.

»Jeg tror generelt, at folk er der, hvor man tænker, at der sker så meget lige omkring os, så jeg tror ikke rigtig, at folk bekymrer sig om et muligt Brexit (exit af EU, red.), medmindre at der er noget, der er virkelig nært for dem,« siger Christian Barrett og henviser til, at der har i de seneste år har været en stribe af kriser, som danskerne har skullet forholde sig til.

»Tag nu bare krisen, der var i Grækenland for et år siden. Jeg tror, at alle har glemt den krise nu, og næsten ikke engang kan huske konsekvensen af, hvad der kom ud af den,« siger han.

I modsætning til danske bankkunders tilsyneladende begrænsede interesse for det britiske valg, er fokusset et helt andet blandt toneangivende økonomer og politikere. Her advarer flere decideret om, at hele den europæiske økonomi og de finansielle markeder vil komme til at skælve, hvis briterne torsdag stemmer nej til at være en del af EU-samarbejdet. De danske vismænd har også fundet lommeregnerne frem, og ifølge deres beregninger vil et Brexit betyde, at det danske bruttonationalprodukt vil blive 0,5 procent mindre end ellers, og at der vil være 14.000 flere ledige end ellers.

Kunder vil mærke til britisk afstemning

Filialdirektør Christian Barrett er enig i, at et Brexit vil have konsekvenser for samfundsøkonomien, men han nedtoner den mærkbare effekt på bankkunderne.

»Hvis briterne forlader EU, er det klart, at aktiemarkederne vil dykke, og det vil påvirke en hel masse af vores kunders pensionsdepoter på den korte bane. Derfor vil et Brexit selvfølgelig nok give nogle telefonhenvendelser, men når vi kigger på historikken ved tidligere kriser vil få formentligt hurtigt gå tilbage til vores normale hverdag og prioritere vores sædvanlige rådgivning,« siger Christian Barrett.

Som en positiv effekt af et potentielt Brexit vurderer han, at udfaldet vil være en mindre gave til de danske boligejere, da nervøsiteten vil presse renten på statsobligationerne og boliglånene ned.

»Ved et Brexit vil der sandsynligvis komme en konverteringssituation igen, som vi oplevede i foråret 2015. Det kan sagtens tænkes, at der i dag er nogle, der har et realkreditlån med en rente på 3,5 procent, der vil drage nytte af et Brexit, fordi de måske kan konvertere deres lån om til en lavere rente,« siger han.

Økonomer tegner skræmmebilleder

Generelt mener Christian Barrett, at der i alt for høj grad bliver »tegnet skræmmebilleder« ved begge mulige udfald af det britiske valg.

»Der bliver stillet nogle scenarier op, hvor man måske mere skræmmer folk, end man oplyser dem. Det vil være synd at sammenligne økonomer med folk fra DMI, men hver gang det begynder at regne, er der næsten skybrud, fordi man skal dække sig selv af. Økonomer har også en tendens til at opstille nogle skrækscenarier, som ikke rigtig holder i sidste ende,« siger han.

Som rådgiver skal medarbejderne i Arbejdernes Landsbanks filial være opdateret på det britiske valg, men ellers er valget ikke noget, der bliver talt om på tværs af bankens træborde. Heller ikke når rådgivernes fastnettelefoner ringer, eller når flere kunder slentrer hen til skranken tæt på bankens hovedindgang, for så lyder spørgsmålene igen til investering og boliglån.

»Vi venter naturligvis på det endelige valgresultat, men jeg har ikke umiddelbart tænkt mig at orientere mine rådgivere om det på fredagens morgenmøde. Det er ikke det, mine rådgivere skal være kloge på. Det er mere helheden,« siger Christian Barrett.