»Vi har ikke nogen særlig opgave med at bevare danske arbejdspladser«

Coops udflytning af arbejdspladser til Indien bliver kaldt umoralsk af stærke stemmer i brugsbevægelsen. Men beslutningen er i tråd med Coops ansvarlighedspolitik, fastslår Bolander.

Lasse Bolander, Coop formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: benita marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foruden overraskende mange fejl i bogføringen giver Coops udflytning af regnskabsjob til Indien også et moralsk problem. Det mener i hvert fald Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening, der repræsenterer en meget stor del af de cirka 400 Coop-butikker, der er ejet af selvstændige brugsforeninger.

»Den moralske og etiske side af beslutningen om at flytte arbejdspladser til Indien kan der siges mange ting om, men når man har en vision om at være Danmarks mest ansvarlige sted at handle, er der mange, der ikke synes, det hænger sammen. I hvert fald ikke, hvis de ikke får en nærmere forklaring,« fremgår det af en ledelsesberetning fra foreningen, som Berlingske Business er i besiddelse af.

Brugsforeningen har desuden oplevet en stor fejlprocent i bogholderiet efter udflytningen til Indien, og det har for få uger siden fået Coop til at genoprette cirka ti af de job i Danmark, som Coop i 2013 flyttede til Indien.

De selvstændige brugsforeningers kritik af Coops brud på egne ansvarlighedsprincipper er bestyrelsesformand Lasse Bolander dog på ingen måde enig i. Han fortæller, at bestyrelsen har drøftet de forretningsetiske aspekter forud for beslutningen.

»Ja, det har vi diskuteret, og svaret er, at vi på ingen måde mener, at det er uetisk eller uansvarligt. Coop lever jo i en globaliseret verden i forvejen. Vi køber masser af varer i udlandet, og vi har masser af underleverandører i udlandet, og derfor har vi jo ikke nogen særlig opgave med at bevare danske arbejdspladser,« siger Lasse Bolander.

Visionen om at være den mest ansvarlige dagligvarevirksomhed i Danmark handler om andet, end hvor arbejdspladserne ligger i verden, oplyser formanden.

»Vores ansvarlighed spiller ind på den måde, at vi gør, hvad vi kan, for at vores underleverandører – både kaffeproducenter i Guatemala og regnskabsmedarbejdere i Indien – har gode arbejdsforhold efter de standarder, der er i de lande. Men vi har ikke nogen politik om, at vi skal bevare danske arbejdspladser for enhver pris,« siger Bolander som svar på kritikken.

I alt opsagde Coop 62 medarbejdere i Danmark, da koncernen i løbet af 2013 flyttede bogholderi- og regnskabsopgaver til Indien, og forventningen var dengang ifølge en Coop-direktør, at koncernen kunne spare et »større tocrifret millionbeløb om året«.

Det er kun opgaver, som vedrører brugsforeningsejede butikker, som Coop nu trækker hjem. De resterende opgaver bliver i Indien, da det ifølge Coop-ledelsen er muligt at udføre dem i Indien uden de store fejlprocenter.