Vi frygter den teknologi vi ikke forstår

Men der er altså ikke nogen grund til at være bange for trådløse teknologier, mener professor.

Når vi er bange for trådløse net, mobiletelefoner, mikrobølgeovne og andre nye teknologier, er det fordi, vi ikke forstår dem. Sådan lyder meldingen fra Gert Frølund Pedersen, der er professor ved Institut for Elekroniske Systemer på Aalborg Universitet ifølge computerworld.dk.

Ligesom vi i Danmark er bange for stråling fra mobilmaster og mobiltelefoner, er nordmænd bange for trådløse net. Og det er helt grundløst, mener professoren, der forklarer, at ingen undersøgelser endnu endegyldigt har påvist farer ved de trådløse teknologier - eller kræftrisiko ved mobiltelefoner.

»Alt omkring kræft er frikendt i meget store undersøgelser,« siger professoren, der dog påpeger, at enkelte svenske undersøgelser har påvist en vis langtidseffekt ved mobiltelefoner.

Han beskriver den ofte grundløse frygt for teknologi som konspirationsteorier, som næste gang vil ramme de såkaldte RFID-chips, der blandt andet kan bruges til 'tagge' fødevarer, for at gøre dem lettere at scanne ved kassen.

Gert Frølund Pedersen forklarer til computerworld.dk, at undersøgelser, der påviser farer ved trådløse teknologier, ofte har vist sig at være behæftet med fejl eller ikke er blevet undersøgt tilstrækkelig grundigt. Til gengæld er det stort set umuligt at lave en undersøgelse, der totalt frikender en teknologi for sundhedsfare.