Vi faldt for Stauning Whiskys unikke historie

Ikke alene producerer de fremragende whisky, men historien med ni vestjyske mænd sælger også varen.

Adm. direktør i Stauning Whisky, Lasse Vesterby dufter til whisky Fold sammen
Læs mere
Foto: ASTRID DALUM

Man siger, at jyder – og i særdeleshed vestjyder – kan have det lidt svært med både at give og modtage ros, og i så fald kan de ni herrer, der står bag Stauning Whisky, overveje at stoppe læsningen her.

For det er de helt store ord, der bliver taget i brug af Diageo, verdens største spiritus-fabrikant, og deres globale chef for spiritusafdelingen, David Gates, når der skal sættes ord på, hvorfor de har valgt at smide mere end 100 millioner kr. efter Stauning Whisky.

»Det er en utrolig flok gutter. De har en kæmpe passion for, hvad de gør for deres lokalsamfund. De har stor passion for deres whisky, og de har stor passion for deres forretning,« siger David Gates.

I kraft af sit job har han med egne ord smagt »en hel del whisky« fra hele verden, og han kalder den vestjyske whisky for »exceptionelt god«.

Han peger samtidig på den naturskønne beliggenhed ved Ringkøbing Fjord som en styrke.

»Det er et utroligt smukt sted. Fra et marketingsynspunkt tror vi på, at dansk whisky kan blive en succes globalt. Alle forbinder Danmark med noget smukt, og vi har de seneste år set, at danske restauranter i København har nået et højt, højt niveau. Man forbinder Danmark med noget rent, simpelt og smukt, og det er sådan, vi føler med whiskyen og Stauning,« siger David Gates.

Diageo, der omsætter for godt 100 milliarder kr. om året, har i forvejen whiskygiganter som Johnny Walker og Talisker, og David Gates spår Stauning Whisky overordentligt gode muligheder for at nå samme udbredelse med tiden.

David Gates, global chef for Diageos spiritusafdeling

»Det er ikke nok, at whiskyen er unik. Historien og menneskene bag skal også være unikke, og hos Stauning Whisky får man hele pakken«


»Vi føler, at de her fyre kan blive fremtidens giganter. I fremtiden vil de blive hyldet for den arv, de har givet til whiskyhistorien,« siger David Gates.

Hos Distill Ventures, der spottede potentialet hos Stauning Whisky i første omgang, kalder chefsmager Frank Lampen ligeledes den vestjyske whisky for »overrumplende god«. Han peger dog også på hele historien bag som udslagsgivende.

»Der er tusindvis af destillerier verden over, og der er masser af unik og velsmagende whisky. Men det er ikke nok, at whiskyen er unik. Historien og menneskene bag skal også være unikke, og hos Stauning Whisky får man hele pakken,« siger han.

Den danske whiskyforfatter Niels Steenstrup Zeeberg peger på håndværket i Stauning Whisky som noget, der adskiller dem fra resten af feltet internationalt. Han sammenligner det med et andet dansk whiskyfirma med international succes, Brausteins.

»Vi kan være stolte over at have to så markante whiskydestillerier i lille Danmark, som har vakt international genlyd og opmærksomhed. Vi har ramt et hul i markedet, genopdaget håndværket, forfinet det og skabt nogle unikke produkter til de kvalitetshungrende whiskyafficionados,« siger han.