Vi er vilde med iværksættere - men vil ikke være det selv

Ny rapport sender danskerne i top, når det handler om at anerkende iværksættere, men vi vil hellere have fast job.

Jesper "Kasi" Nielsen var en af talernw på iværksættermessen Iværk & Vækst Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det gælder om at anerkende folk, der kaster sig ud i at starte egen virksomhed, ligger Danmark helt i top. Men når det handler om os selv, vil vi hellere have et fast job end at forsøge os som iværksættere - selv om der er mange, der overvejer det. Det viser en EU-rapport om iværksættere ifølge Erhvervsstyrelsen.

Hele 83 procent af danskerne er positive over for iværksættere, mens kun en enkelt procent ikke er med milde øjne på dem, der kaster sig ud i at starte deres eget.

Til gengæld ligger vi helt i bund, når det handler om lysten til selv at vælge iværksætterjobbet frem for det faste arbejde. Kun slovakker og belgiere har mindre lyst til at blive iværksættere frem for at sidde i fast job. Og det er paradoksalt, lyder det fra Erhvervsstyrelsen, der i en uge i den kommende måned er med til at sætte fokus på iværksættere.

- Det er utroligt positivt, at vi anerkender iværksætternes værdi for samfundet. Begivenheder som iværksætterkampagnen i uge 46 og mediernes større fokus på iværksætterne er med til at skabe denne stemning. Det er så lidt af et paradoks, at de fleste af os foretrækker livet som lønmodtager, siger Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Men vi er ikke de eneste, der synes, det er mere interessant at høre om iværksættere end selv at være det.

- Paradokset deler vi med vores nordiske venner. Svenskere, finner, nordmænd, islændinge og danskere er ene i verden om i højere grad at overveje at blive iværksætter i forhold til reelt at foretrække livet som selvstændig. Vi vil populært sagt helst blive ved vores læst, siger Anders Hoffmann.

- Spørgsmålet er, om vores manglende lyst er et problem. Andre tal viser, at vi trods manglende lyst faktisk starter pænt mange nye virksomheder, og helt nye tal viser, at især de unge stormer frem. Udfordringen er i højere grad at skabe flere vækstvirksomheder, siger han.

EU-rapporten er den hidtil mest omfattende af sin slags og bygger på tal fra Gallup, som har spurgt 26.000 personer i 36 lande i Europa samt USA, Kina og Japan, heraf 500 personer i Danmark.

Nye tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at 8.677 danskere under 30 år i år har startet egen virksomhed, mens tallet i 2008 var 3.552.