Vi er vilde med at leje film på nettet

Hvorfor gå ud for at leje filmen, når det kan klares via kabel-tv. Flere vælger den magelige model.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ved at være en saga blot at gå hen i den lokale videobutik for at leje en film til en hjemmeaften foran flimmeren. Stadig flere vælger at sidde hjemme i sofaen og leje filmen via kabel-tv.

Og i år ventes leje af film hjemmefra at runde én million. Det forventer YouSee, der står bag udlejning over kabel-tv, TDC TV, samt internet (yousee.tv og TV 2 Sputnik). Samlet regner man med her at runde 980.000 udlejede film.Og tager man Stofa, Canal Digital og en række mindre udbydere på nettet med, er millionen sikret.

Og det er en tidobling på blot et par år. I 2008 stod YouSee for video-on-demand, som det kaldes, for at udleje omkring 100.000 film. Sidste år lå tallet på 300.000 - og til næste år forventes det at runde to millioner.

Men der er stadig et stykke vej til, at folk vælger at se film hjemme fremfor i biografen. Og endnu flere vælger at købe en film fremfor at leje den.

I 2009 blev der eksempelvis solgt 14 millioner biografbilletter, salget af dvd'ere rundede 23 millioner, mens videobutikkerne lejede omkring 12 millioner film ud.Og at leje af film er på vej ud, viser en omsætningsnedgang på 20 procent i 2009, viser tal fra Danske Videogramdistributører.

At leje film fra sofaen er et forholdsvis nyt fænomen. I 2005 kunne man leje film via TV2 Sputnik på internettet, og året efter blev det muligt at leje film via kabel-tv (som dengang hed TDC Kabel-TV).

Til at begynde med var der cirka 120 film på repertoiret, og på en måned blev der lejet 900 film.