»Vi er kede af det«: En af dansk erhvervslivs spidser forlader sin toppost – og det er ikke med formandens gode vilje

Med Henrik Poulsen på vej ud af Ørsted går jagten straks ind på at finde afløseren. Bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen vil ikke spekulere i navne, men han tror på, at feltet af kandidater vil være stærkt.

Ørsteds bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, må efter Henrik Poulsens annoncerede exit på jagt efter en afløser. Med Ørsteds prominente placering globalt i den grønne omstilling er bestyrelsesformanden fortrøstningsfuld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Henrik Poulsen efter otte år i spidsen for Ørsted nu vælger at sige farvel og søge nye udfordringer, hersker der ingen tvivl om, at det ikke ligefrem er et valg, som bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen har opildnet ham til at tage.

Faktisk vil den drevne bestyrelsesformand direkte adspurgt godt gå så langt som at kalde mandag for »en dårlig dag«.

»Jamen det er det jo. Vi er kede af det. Vi har haft et fantastisk samarbejde i den rolle, Henrik har haft. Det har været et fantastisk lederskab af et fantastisk lederteam. Men vi har også forståelse for Henriks valg,« siger Thomas Thune Andersen.

Formanden er til gengæld særdeles begejstret for, at Henrik Poulsen på vej ud ad døren har sagt ja til at blive indstillet til Ørsteds bestyrelse, når han stopper.

Det sker, så snart en afløser er fundet – dog senest 31. januar 2021. For bestyrelsen går jagten derfor nu ind på at finde ud af, hvem der skal tage Ørsted de næste skridt på selskabets rejse.

Henrik Poulsen stod bag en kolossal transformation, hvor Ørsted er gået fra et sort olieselskab til et grønt energiselskab med en ambition om at skabe en verden, der kan fungere udelukkende på grøn energi.

Nu handler det blandt andet om at sikre udbredelsen af havvind til resten af verden. Store havvindparker er ikke længere kun et europæisk fænomen, men har bredt sig til både Asien og USA, hvor Ørsted har vundet enorme projekter og står til at vokse betydeligt de kommende år.

Ved siden af har man kastet penge efter landvind, sol og lagring af energi. Ørsted ønsker også at være med til at udvikle den såkaldte Power-to-X-teknologi, hvor man ved omdannelse af grøn strøm kan skabe grønne brændstoffer til brug i tung transport, skibe og fly, der ikke lader til at være mulige at elektrificere.

Hvilken type administrerende direktør skal Ørsted bruge efter Henrik Poulsen?

»Den rigtige,« siger Thomas Thune Andersen.

Findes den rigtige internt, eller skal vedkommende komme udefra?

»Hovedformålet er at finde den rigtige afløser. Personen skal kombinere en masse ting. Forståelsen af Ørsteds værdier, have hestekræfterne til at stå distancen samt den intellektuelle og emotionelle kapacitet til opgaverne. Det er en proces, der både inkluderer de interne og eksterne muligheder, der måtte være,« uddyber bestyrelsesformanden.

Vil ikke spekulere i navne

Om Ørsteds nuværende finansdirektør, Marianne Wiinholt, der har været nummer to i Ørsted-hierarkiet siden 2013, og af den store revisions-, skatte- og rådgivningsvirksomhed PwC blev kåret som »årets CFO 2018/2019«, er en interessant og måske interesseret kandidat, vil bestyrelsesformanden ikke gå ind i.

»Vi kommenterer ikke på de enkelte menneskers interesse på nuværende tidspunkt. Det ville være unfair over for dem,« siger Thomas Thune Andersen.

Som verdens største havvindudvikler er Ørsted ikke længere kun en stor aktør herhjemme, men i høj grad også globalt. Et faktum, der udvider kredsen af eksterne kandidater, mener formanden.

»Ørsted er en stor og spændende virksomhed, som er kendt både i Danmark og internationalt. Så vi er helt overbeviste om, at med den historie, den baggrund og de muligheder, som stillingen indebærer, så vil der være et spændende felt,« siger Thomas Thune Andersen.