Vi er en nation af smårapsere

Tyverisikring på marabou-chokoladen og alarm på Nescafeen. Supermarkederne oplever, at butikstyvene er blevet flere og frækkere - og nu stjæles der også for mindre beløb.

Irma er for begyndt at tyverisikre Marabou-chokolade til 22 kroner, og pallerne med Nescafé er i mange supermarkeder rykket frem til kassekøen efter at tyveriet af mindre varer er taget til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chokolade, batterier og Nescafé er på tyvenes top ti-liste skriver Landbrugsraadets ugemagsin FoodCulture på deres hjemmeside.

Tidligere var det mest dyre stege og vine, der røg indenfor vesten. Nu oplever supermarkederne, at grænsen er rykket for, hvornår man gør sig til tyv.

Irma er for eksempel begyndt at tyverisikre Marabou-chokolade til 22 kroner, og pallerne med Nescafé er i mange supermarkeder rykket frem til kassekøen.

- Folk stjæler sædvanligvis de samme varer som tidligere; vin, kød, batterier og barberblade, men prisgrænsen er rykket. Før var det f.eks. en flaske Amarone til 175 kroner, men nu stjæles der også helt almindelige rødvine til 55 kroner, siger Flemming Kvorning, der er riskmanager hos Coop, til foodculture.dk. Han mener ikke, at det øgede butikstyveri nødvendigvis har meget med finanskrisen at gøre.

- Vi har været udsat for butikstyve, der er spankuleret direkte ind og taget en fladskærm med sig under armen. Den frækhed eller det mod så vi ikke for år tilbage. Det er desværre som om, at færre mennesker kender forskel på dit og mit. Folks frækhed kender efterhånden ingen grænser, siger Flemming Kvorning til foodculture.dk.

En del af butikstyveriet er ikke til eget forbrug, men med videresalg for øje. Især Storkøbenhavn plages af bandetyveri, fortæller Flemming Kvorning, og det kan de nikke genkendende til hos naboen, Irma.

- Nogle af vores butikker er udsat for bander, der stjæler alt, hvad der kan afsættes på nærmeste værtshus; chokolade, kondomer, vin, kød, barberblade og Nescafé.

Mærkevarer, hvor der ikke står, at varen er fra Irma, så den er nemt omsættelig i kioskverdenen. For fem år siden var der ikke mange, som gad stjæle en plade chokolade, men i dag er der ingen grænser, siger Jan Larsen, der er personale- og salgsdirektør i Irma, til foodculture.dk.

Trafikken med hælervarer er de særdeles bekendt med hos Københavns Politi. Efterforskningsleder Henrik Svindt siger:

- Der er ingen tvivl om, at der i kioskverdenen bliver købt billigt ind og solgt dyrt. Indenfor det seneste halvandet år har vi oplevet en stor stigning i antallet af butiks- og tricktyverier udført af østeuropæere - særligt rumænere. Vi har her på stationen oprettet en særlig tyverigruppe på 20 mand, der kender mange af dem.

Men nu, hvor rumænerne er blevet EU-borgere, er de blevet meget vanskelige at smide ud af landet.

/Ritzau/