»Vi er en drømmevirksomhed«

Efter flere år med kulørte storaktionærer er den lille børsnoterede tech-virksomhed Chemometec på vej fremad med to opjusteringer det seneste år. Opskriften hedder reorganiseret salg og marketing.

CEO Michael Eising og Martin Glensbjerg, næstformand i bestyrelsen og COO, op­justerer og er overbeviste om fortsat?fremgang for Chemometec. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Produktet, et instrument til tælling og analyse af celler, er i verdensklasse, og markedet er i vækst. Men den lille medico-virksomhed Chemometec har i en årrække bøvlet med konkursramte storaktionærer og vanskelige ledelsesforhold. Men nu er det børs­noterede Allerød-firma på ret kurs efter tre op­justeringer det seneste år, ny ledelse og en ny marketing- og distributionsstrategi.

»Vi er i virkeligheden en drømme­virksomhed for Danmark med produktion af avancerede produkter i Danmark og en eksportkvote på 90 pct. og 10-20 pct. af verdens­markedet,« siger Chemometecs adm. direktør siden sommeren 2014, Michael Eising.

Chemometecs største kunde er den internationale farma-industri, som bruger virksomhedens apparater til op til en kvart mio. kr. stykket til at tælle og analysere celler ved udvikling af nye lægemidler, f.eks. kræftmedicin, hvor analyseinstrumenterne ofte kan erstatte dyre og politisk ukorrekte forsøgsdyr, når det skal kontrolleres, om et nyt præparat reducerer en kræftsvulst. Eller at en ny hovedpinepille netop ikke ændrer på patientens celler. Det kan Chemometecs teknologi klare billigt, effektivt og med stor nøjagtighed.

Udbrydere fra Foss

Chemometec er stiftet af tre udbrydere fra Foss i 1997, herunder Martin Glensbjerg, som i dag er COO og næstformand i bestyrelsen. Selskabet fik luft under vingerne, da rigmændene, multi-iværksætteren Peter Forch­hammer og den daværende IT-milliardær Erik Damgaard skød i alt 40 mio. kr. ind i virksomheden, som blev børsnoteret i 2006.

De to milliardærers navn var med til at sende aktiekursen på himmelflugt, og på et tidspunkt var den lille virksomhed næsten en halv milliard kr. værd på børsen. Men de gyldne dage fik en brat ende, da finanskrisen ramte i 2008, og først Forchhammer og siden Damgaard fik store økonomiske problemer, og deres selskaber gik konkurs.

Efter 2008 fulgte en besværlig periode, hvor omkring 20 pct. af Chemometec var ejet af konkursboet efter Peter Forchhammers investeringsselskab Synerco, og fra 2010 prøvede skiftende hovedaktionærer og ledelser lykken med virksomheden. Aktiekursen var styrtdykket, og omsætningen stod i stampe.

Stifterne på generobringstogt

I 2013 lykkedes det de tre stiftere at generobre magten over Chemometec. Advokat Preben Kønig blev bestyrelsesformand, Martin Glensbjerg tog posten som næstformand, selv om han godt ved, det ikke er korrekt hvad angår corporate governance-reglerne. Sidste sommer blev Michael Eising ansat som ny adm. direktør, og konkursboet efter Synerco solgte sine sidste aktier.

Michael Eising er så langt fra farma­industrien, som nogen kan være. Karrieren har rundet FIH, Hewlett-Packard, Alfred Berg og en periode som udvikler af ejendoms- og solpark-projekter i Frankrig. Siden sommeren 2014 har han givet salgs- og marketing­organisationen en ordentlig rystetur.

»Vi har opsagt vores faste forhandlere i Europa og erstattet dem med egne sælgere. Det har givet en mere dedikeret salgsstyrke og betyder højere priser, øget salg og avance. I Asien har man fjernet eksklusiviteten fra de fleste forhandlere og givet dem konkurrence fra vores egne folk, og i USA satser vi på en aktiv og lokal tilstedeværelse,« siger Michael Eising.

Det kombineres med smartere e-marketing med effektiviseret Google-søgning og en indsats på de sociale medier og gratis demonstrationer af Chemometecs analyseinstrument, som typisk resulterer i salg for 50 pct. vedkommende.

Generel fremgang i verdensøkonomien, nye anvendelsesområder for celletællerne inden for f.eks. behandling med stam­celler, udvikling af nye produkter samt den ændrede og øgede salgs- og marketingindsats har betydet, at Chemometec først i november 2014 og siden i januar og februar 2015 opjusterede forventningen til omsætning (51-55 mio. kr.) og bundlinje (9-11 mio. kr.).

Michael Eising og Martin Glensbjerg ser ingen grund til, at Chemometec ikke kan ti-doble salget i årene fremover.