»Vi er blevet presset til at hæve priserne«

Den norske krones nedtur er dårligt nyt for de mange små virksomheder herhjemme, der sælger varer og serviceydelser til nordmændene. De er nødt til at hæve deres priser i Norge, men flere af dem klarer sig godt alligevel.

Møbelkæden Bolia er en af de danske virksomheder, som for alvor har kunnet mærke, at den norske krone er usædvanligt billig i øjeblikket. »Vi er blevet presset til at hæve priserne i Norge, uden det dog er gået ud over omsætningen,« fortæller direktør Lars Lyse Hansen. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

De barskere tider i Norge mærkes tydeligt af den danske møbelkæde Bolia, der har hovedkontor i Aarhus og ejes af dynekongen Lars Larsen. Bolia har 18 butikker og en integreret webhandel i Norge, og i mange år gik det hele hastigt fremad.

Medvind blev dog vendt til modvind sidste efterår, da den norske krone begyndte at rasle ned, og siden er modvinden blevet endnu voldsommere.

Sidste efterår var prisen på én norsk krone således oppe på 0,91 kroner, mens den nu er hele 11 procent lavere og nede i 0,81 danske kroner for én norsk krone. Alene den seneste måned er den norske krone faldet med 3,5 procent.

»Det er alvorligt for os, eftersom vi sælger for 300 millioner kroner i Norge, hvilket svarer til halvdelen af vores omsætning,« siger Lars Lyse Hansen, administrerende direktør for Bolia.

Han tilføjer, at Norge længe har været et yderst interessant marked, fordi nordmændene generelt har et større forbrug end danskere, også af de mere luksusprægede varer. Det skaber gode muligheder for en design- og livsstilsvirksomhed som Bolia.

»Pengene skifter hurtigt hænder i Norge, og der var ikke nogen nedgang i forbruget under finanskrisen, som det ellers blev set i mange andre lande,« siger Lars Lyse Hansen.

Den faldende kurs på norske kroner pressede allerede sidste år Bolia til at tage en række initiativer. Virksomheden har eksempelvis forsøgt at effektivisere og genforhandle alle indkøbspriser med producenterne i det øvrige Europa.

»Men vi er også blevet presset til at hæve priserne i Norge, uden det dog er gået ud over omsætningen,« siger Lars Lyse Hansen, som senere på måneden vil præsentere et flot regnskab, som direktøren selv kalder for »flyvende« og »det nok bedste i virksomhedens historie«.

Lars Lyse Hansen forklarer, at den norske krone i mange år har været en »ret livlig« valuta, som suser op og ned, og skulle kursen stige igen, er der udsigt til noget nær »fest i Norge,« som han udtrykker det.

De seneste år har Bolia ekspanderet og åbnet flere nye butikker også i Tyskland. Det er planen at fortsætte oprustningen syd for grænsen.

Bolia er en designvirksomhed med et team af 50 prisbelønnede designere fra hele verden, der er med til at udvikle virksom­hedens kollektioner.